7 triků, aby vaše prádlo vypadalo pořád skvěle! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

7 triků, aby vaše prádlo vypadalo pořád skvěle!

Vyzrajte na pračku!
Vyzrajte na pračku! (Foto: scom, ara)

Nemusíte být žádná velká hospodyňka, ale jsou věci, které vás prostě štvou. Například zmačkané oblečení, svetr samý žmolek, nebo sukně lepící se k nohám. Existují však jednoduché metody, jak se nepříjemnostem vyhnout.

1. Fén místo žehličky
Pokud nemáte čas žehlit, zkuste trik s fénem. Halenku jemně pokropte vodou a pak fénujte ze shora dolů. Záhyby pak zmizí.

2. Ústní voda ovoní pračku
I pračka někdy potřebuje »osvěžit dech«. Stačí nalít jeden uzávěr ústní vody do bubnu a nechat projít krátkým pracím cyklem. Ústní voda zničí bakterie a dezinfikuje.


3. Osvěžte barvu džínoviny
Pokud vaše džíny praním vybledly, zkuste jednoduchý trik se solí. Stačí, když smícháte 1 hrnek soli s 1 hrnkem vody a látku namočíte do tohoto roztoku. Sůl obnoví barvu a zpomalí proces blednutí. Pomáhá také, pokud džínovinu zmrazíte.

4. Rychlosušení
Potřebujete prádlo co nejrychleji usušit? Hoďte čistý suchý ručník do sušičky a oblečení se rychleji usuší. Ručník absorbuje vlhkost.
5. Prací kapsy
Pokud perete jemné košile či letní šaty a po praní najdete dírky, mohou za to zipy na jiných šatech či háčky na podprsence. Nejlepší bude, když jemné šatstvo dáte do jutových kapes nebo do speciálních sáčků na prádlo, které je bezpečně ochrání

6. Hoďte do bubnu tenisák
Tenisový míček v pračce pomáhá odstranit statickou elektřinu z prádla, také způsobuje, že prádlo rychleji schne a zabraňuje žmolkování materiálu.

7. Ručníky bez aviváže
Aviváž způsobuje, že ručníky a utěrky ztrácejí schopnost dobře sát. Je lepší ji vynechat, nebo pokud vám na savosti hodně záleží, namočte ručníky do vody s hořkou solí (síranem hořečnatým). Pak budou stírat mnohem lépe. Víte, že...
...první elektrickou pračku »The Thor« sestrojil v roce 1906 Američan Alva J. Fisher? Stále však bylo praní časově náročné, protože vyžadovalo neustálou přítomnost člověka.  Plně automatické pračky ovládly domácnosti až v 60. letech 20. století.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.