Je jí 106 let a čte bez brýlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Je jí 106 let a čte bez brýlí!

Magdalena z Kroměříže zažila 1 císaře, 2 války a 11 prezidentů.
Magdalena z Kroměříže zažila 1 císaře, 2 války a 11 prezidentů. (Foto Aha! – Jana Gogová)

Tipujete podle fotky osmdesát, možná devadesát? Přidejte... Narodila se za vlády císaře Františka Josefa I., zažila 11 prezidentů a nyní Magdalena Kytnerová z Kroměříže oslavila své 106. narozeniny.

„Doktor mi vždycky říká, že mám srdce jako zvon, tak asi na tom něco bude,“ směje se Magdalena a zapíjí jubileum růžovým vínem. Narodila se v roce 1911. Během první světové války ji potkalo to nejhorší, co se může dítěti stát. Bylo jí necelých pět let, když jí zemřeli tatínek i maminka. Údajně na španělskou chřipku.

Když začala chodit do školy, vznikla první republika. „Všude visely portréty prezidenta osvoboditele Masaryka. Však jsme o něm také na školních akademiích na pódiu často zpívaly,“ vzpomíná na prvního československého prezidenta jedna z nejstarších Češek. Mysl i tělo jí stále slouží.

„Naše maminka je obdivuhodná, čte bez brýlí, slyší úplně normálně, zajímá se třeba o politiku. Sleduje televizi, luští křížovky, je samostatná. Však také bydlí ve svém bytě. My jsme jí ale stále s manželkou nablízku, bydlíme vedle,“ popisuje syn Václav (73). Magdalena, rodačka z vídeňského předměstí, pracovala dlouhá léta jako kuchařka. Za první republiky chodila k majetnějším do služby. Vdávala se za druhé světové války, kromě syna vychovala i mladší dceru.


Recept na dlouhý život
Recept na úžasnou formu ve sto šesti letech? „Nic se nemá přehánět, střídmost v jídle i pití je důležitá,“ vysvětluje Magdalena. Ale pozor! Nejoblíbenější pochoutky? „Ovar, škvarky, zabijačka obecně,“ udivuje seniorka.

Co se ještě stalo v roce 1911
*Jaroslav Hašek založil stranu mírného pokroku v mezích zákona.
*Jan Kašpar uskutečnil první dálkový let z Pardubic do Velké Chuchle.
*Roald Amundsen jako první člověk stanul na jižním pólu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.