Jak na jarní nachlazení?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak na jarní nachlazení?!

Některé děti prodělají nachlazení i dvanáctkrát do roka.
Některé děti prodělají nachlazení i dvanáctkrát do roka. (Foto: scom)

Už je to tady zase. Sotva pominula chřipková epidemie, rozstonalo se mnoho dětí i dospělých. Trápí je nejrůznější jarní virózy a nachlazení. Ty postihují nejčastěji oblast horních dýchacích cest, jako je nos, krk nebo i vedlejší nosní dutiny.

Podle MUDr. Jiřího Hnátka, vedoucího lékaře Lázní Luhačovice, jsou virózy a nachlazení nejčastějším infekčním onemocněním. „Dospělý člověk se nakazí dvakrát až třikrát do roka, děti dokonce šestkrát až dvanáctkrát,“ vypočítává doktor Hnátek.  


Příznaky:
•    kašel
•    rýma s pocitem ucpaného nosu a kýcháním
•    bolest hlavy a svalů
•    nechutenství
•    únava
•    zvýšená teplota především u dětí

Tyto typické projevy dosahují vrcholu druhý až třetí den a zpravidla odezní do sedmi až deseti dnů.


Léčba: vitaminy a vhodná minerálka
Nemocnému se podávají přípravky, které tlumí projevy (nosní kapky, léky snižující teplotu či bolest a antialergické léky). Vhodný je dostatek tekutin, med, vitamin C. „Osobně doporučuji popíjet minerální vodu typu Vincentky, případně jí kloktat. Minerálku můžete i inhalovat, a to během nemoci, ale i po odeznění akutních příznaků. Tato voda působí díky svému složení jako léčivo zřeďující hlen, který produkují dýchací cesty, a usnadňuje tak jeho vykašlávání. Při inhalaci působí příznivě na zánětlivě změněnou sliznici dýchacích cest a tlumí projevy zánětu,“ radí doktor Hnátek. 


Co způsobuje opakované nachlazení
Opakované záněty dýchacích cest negativně působí především na dětský organizmus, osoby s oslabenou imunitou a lidi vyššího věku. „Výsledkem může být až chronické onemocnění dýchacích cest, jako je např. bronchiální astma. U těchto nemocných jsou pak vhodné další způsoby prevence, jako je otužování, dostatek spánku, správné výživové návyky, ale i lázeňská léčba,“ uzavírá lékař.

Babské recepty
Odvar z podbělu pro snazší vykašlávání: Dvě lžičky sušeného květu podbělu spařte 200 ml vroucí vody. Pijte 3x denně.

Vývar proti zahlenění: Při nachlazení pijte nejen dostatek tekutin, ale dopřejte si i dva talíře kuřecí polévky denně. Ta zabraní tvorbě hlenu.

Vitamin C v zelí: Nadopujte se po vzoru našich předků vitaminy, které jsou obsaženy v kysaném zelí. A že jich tam je!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.