To je Chovancova domobrana! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

To je Chovancova domobrana!

Milan Chovanec
Milan Chovanec (Foto: ČTK)

Pokud jste »osoba plnoletá, bezúhonná a příčetná«, můžete se stát Bezpečnostním dobrovolníkem. A pokud bude váš starosta pro, může si ještě
do 20. března požádat o příslušnou dotaci. Vy budete coby »Chovancova
domobrana« hlídat přechody, pomáhat při sportovních a kulturních akcích
a občas třeba bonzovat špatně parkující sousedy. »Odměnou« je jen jejich
pochvala či nadávky – dotace jsou určené pouze na vybavení a pojištění!

Za komunistů se jim říkalo Pomocná stráž Veřejné bezpečnosti. I dnešní Bezpečnostní dobrovolníci, kterým přezdívají Chovancova domobrana, vyfasují například plácačku, kterou pak zastavují auta na přechodu, aby nahrazovali městské strážníky tam, kde na ně obec nemá peníze. Dohlížejí na bezpečnost a pořádek, jsou všímaví a na malé obci je jejich předností přehled o sousedech.

Nemají žádné pravomoci, nejsou ani úředním orgánem. Jediné, co mohou, je kontaktovat Policii ČR nebo na »vlastní triko« zadržet pachatele trestného činu. A pokud pachatel útočí, mohou se vůči němu bránit v rámci nutné obrany. „Obce, které mají zájem se do programu zapojit, mohou zasílat své žádosti o účelovou dotaci až do výše 100 procent nákladů na realizaci projektu,“ řekl Aha! ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD). Jeho resort má připraven milion korun na kalendářní rok. Nadávali jim
„Do projektu Bezpečnostní dobrovolník jsme se zapojili v roce 2015. Cílem bylo dobrovolníky využít především na přechodech u škol, kde pomáhali dětem s bezpečným přecházením. Odezva občanů byla bohužel rozporuplná. Mnozí na dobrovolníky reagovali negativně, nadávali jim, přirovnávali je k Pomocné stráži VB, a tím je odrazovali,“ podělil se o svou zkušenost starosta městské části Praha 7 Jan Čižinský (38, KDU-ČSL).

Zakáže i měřit rychlost
Kritikem Bezpečnostních dobrovolníků je senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (70, ODS). S dotazem, zda s nimi má zkušenost, byl rychle hotov. „Vy myslíte »Péesvébáky«? Tak to ani náhodou. Jakékoli posilování represivních složek je cestou do pekla dlážděnou dobrými úmysly,“ řekl Kubera Aha!. Jako senátor se rovněž prý bude snažit legislativně odebrat pravomoc měřit v obci rychlost městským strážníkům. „Udělali si z toho nechutný byznys,“ míní.

Kolik čerpaly obce v roce 2016:
10 668 Kč – Český Těšín
15 090 Kč – Nový Jičín
46 500 Kč – Pardubice
56 600 Kč – Stříbro
59 750 Kč – Praha 7
70 900 Kč – Kroměříž
92 000 Kč – Hlavní město Praha
112 705 Kč – Strakonice
137 800 Kč – Rumburk
149 100 Kč – Mariánské Hory a Hulváky

Co byla Pomocná stráž VB
V minulém režimu to byla organizace, která sdružovala uvědomělé občany, jež se chtěli angažovat při udržování veřejného pořádku s tehdejší policií – Veřejnou bezpečností.

Co bezpečnostní dobrovolníci nemohou:
● požadovat prokázání totožnosti osob
● požadovat vysvětlení
● vykonávat osobní prohlídku
● vstupovat bez svolení oprávněného uživatele do bytových
nebo nebytových prostor nebo na pozemky,
● vykázat osoby z místa,
● přikázat osobám, aby setrvaly na místě.

Města, která bezpečnostní dobrovolníky měla či mají:
V roce 2015: Dobroslavice, Strakonice, Český Těšín, hlavní město Praha, městská část Praha 7.
V roce 2016:
Strakonice, Český Těšín, hlavní město Praha, městská část Praha 7, Stříbro, Kroměříž, Ostrava – městský obvod Mariánské Hory a Hulváky, Pardubice – městský obvod Pardubice III, Nový Jičín a Rumburk.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.