Dnes je Světový den ledvin: Kdy hrozí jejich onemocnění? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dnes je Světový den ledvin: Kdy hrozí jejich onemocnění?

MUDr. Vojanec měří tlak pacientovi, pak odebere kapku krve a provede vyšetření.
MUDr. Vojanec měří tlak pacientovi, pak odebere kapku krve a provede vyšetření.  (Foto: B. Braun, scom)

Jak jde dohromady obezita a nemocné ledviny? Jednoduše. V Česku žije lidí s nadváhou a obezitou kolem 60 %. A kromě srdečních a cévních chorob je právě obezita rizikovým faktorem ohrožujícím zdraví našich ledvin.

„Objemní lidé mají až sedmkrát vyšší předpoklady k chronickému selhání ledvin. Ledviny silného člověka musejí více pracovat a to jejich funkci zhoršuje,“ tvrdí MUDr. Vladimír Vojanec z dialyzačního střediska B. Braun Avitum na Bulovce.

„Obézní člověk mívá velmi často i vysoký krevní tlak a s přibývajícím věkem trpí také cukrovkou. Kombinace těchto tří rizikových faktorů situaci ještě více zhoršuje a postup onemocnění ledvin může být velmi rychlý. U pacientů se sníženou funkcí ledvin vídáme tuto kritickou kombinaci často,“ vysvětluje primář dialyzačního střediska NephroCare v Praze 4-Krči MUDr. Petr Táborský.
Nebezpečná obezita
Dobrou zprávou je, že jak obezitě, tak i chronickému onemocnění ledvin můžeme předejít. S poklesem hmotnosti se často zlepší krevní tlak, lépe se kontroluje cukrovka a sníží se i zatížení ledvin. Zhubnutím navíc můžete upravit zvýšený cholesterol, ulevit kloubům, snížit riziko některých zhoubných nádorů, ztučnění jater, nemocí žlučníku nebo se zbavit spánkové apnoe.

Otestujte se
Chcete vědět, zda vám hrozí onemocnění ledvin? Otestujte se pohodlně z domova na ledvinovakalkulacka.cz nebo dialyza.cz. Další možností je dnes přijít do dialyzačních center B. Braun Avitum a bez objednání a zdarma si nechat ledviny vyšetřit v době od 8 do 15 hodin. Adresy najdete na svetovydenledvin.cz.
Prevence aneb 3 rady Aha!
*Mějte ledviny v teple.

*Nekuřte, nepijte alkohol, vyhýbejte se stresu, zdravě se stravujte a dbejte na pitný režim.

*Zařaďte do jídelníčku také fazole adzuki, které podporují funkci ledvin.

Vyšetření u praktika
Je vám 50 let a jste diabetik, máte vysoký tlak nebo kardiovaskulární potíže? Nově si můžete nechat vyšetřit ledviny každé 4 roky u praktického lékaře.

Jak fungují ledviny
Ledviny se podílí na vylučování vody, nečistot i léků z těla, hospodaří s minerálními látkami, udržují vnitřní prostředí celého těla v rovnováze, řídí krvetvorbu. Ledviny také významně přispívají k dlouhodobé regulaci krevního tlaku. U těch, kteří trpí těžší poruchou jejich funkce, je vysoký krevní tlak téměř pravidlem. Proto je vhodné si ho doma pravidelně měřit. „Odborníci doporučují měřit se klinicky ověřenými tlakoměry ideálně vybavených Intelli manžetou,“ uvádí Zdeněk Rotal ze společnosti Omron. 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.