Dnes je Mezinárodní den kompotů: Zavařené pozdravy léta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Dnes je Mezinárodní den kompotů: Zavařené pozdravy léta!

Jablečný kompot.
Jablečný kompot. (Foto scom, ara)

Pamětníci si jistě vybaví, že kompoty neodmyslitelně patřívaly k nedělnímu obědu. Děti si na nich pochutnávaly za odměnu a hospodyně (i hospodáři) se jimi chlubili před návštěvami. Jejich sláva se stálou dostupností čerstvého ovoce trochu pohasla, ale byla by škoda na ně úplně zapomenout.

Sladká magie
Cukr se při zavařování používá, protože konzervuje a zároveň dodává ovoci i chuť. Každé ovoce potřebuje jiné množství cukru – je určeno nejen druhem ovoce, ale také zralostí. Na domácích kompotech ovšem oceňujeme hlavně to, že si je můžeme »vyladit« podle vlastního vkusu.

Tip na zavařování
Neodhadnete množství cukerného roztoku? Kompoty můžeme připravit tak, že ovoce místo zalití cukerným roztokem zasypeme krystalovým cukrem (1 až 3 lžícemi na 700 ml sklenici) a zalijeme teplou převařenou vodou. Uzavřeme, sterilujeme podle druhu ovoce 15 – 35 minut, a to při teplotě 85 °C. Někdy se cukr ani po tepelném zpracování úplně nerozpustí. V tom případě jednoduše obrátíme sklenici dnem vzhůru a necháme je tak až do vychladnutí, čímž urychlíme rozpuštění cukru.


Jde to i bez cukru
Tradičně se připravují kompoty i bez použití cukru. V takovém případě se na dno sklenic dává na špičku nože sůl (slaný nálev totiž dovede »vytáhnout« z ovoce sladkost), naplní se očištěným ovocem, zalijí převařenou vodou (ovoce musí být potopené), uzavřou víčkem a pak sterilizují. Tento způsob přípravy je vhodný i pro diabetiky nebo pro dietáře.

3 recepty Aha!

Klasický jablečný
Potřebujete: 3 jablka, 2 dcl vody, 1vanilkový cukr, celá skořice, hřebíček.
Postup: Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Připravíme si je do hrnce, přidáme vodu, vanilkový cukr, celou skořici, hřebíček a dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Jablečný kompot podáváme teplý nebo studený, můžeme jej i zavařit.


S kandovaným ovocem
Potřebujete: 2 balíčky kandovaného ovoce, 1 lžičku mleté skořice, 500 ml vody, 1 lžíce cukru, 1 ks banánu, 3 hrnky ovoce, 2 ks kiwi.
Postup: Oloupeme jablka a hrušky, nakrájíme, můžeme přidat i čerstvý ananas a sušené ovoce. Vše dáme s trochou vody vařit. Osladíme podle chuti trochou fruktózou pro diabetiky a přidáme skořici. Jakmile jablka změknou, můžeme přidat mandarinky, kiwi, meloun a banán, až na konec, aby se ovoce nerozvařilo. Potom dáme kompot vychladit.

Pomerančový s rozmarýnem
Potřebujete: 4 pomeranče, štávu z 1 pomeranče, čerstvý rozmarýn, sůl, pepř,  šťáva z 1 citronu, 5 lžic olivového oleje, moučkový cukr dle chuti.
Postup: Pomeranče oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uložíme do mísy. Pomerančovou a citrónovou šťávu spolu s moučkovým cukrem, se solí, s pepřem a olejem vymícháme a směsí pomeranče polijeme. Rozmarýn přidáme do nálevu. 1 hodinu necháme marinovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.