Revoluční nápad vědců, jak léčit rakovinu: V zimním spánku spálí nádory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Revoluční nápad vědců, jak léčit rakovinu: V zimním spánku spálí nádory!

Radioterapie by mohla být výrazně účinnější.
Radioterapie by mohla být výrazně účinnější. (Foto: Profimedia.cz)

Vědci uvažují o novém, převratném léčení rakoviny. Zejména pacienty v posledních stadiích zákeřné nemoci chtějí uvádět do hibernace. Věří, že ve stavu »zimního spánku«, který známe z přírody například u medvědů, by mohli pacienti snést agresivnější léčbu!

Nejdále zatím zašli s ideou hibernace v Itálii. Tamní lékaři si jsou jisti, že u pacienta v »zimním spánku« by mohli použít vyšší dávky radiace, která zabíjí rakovinné buňky, aniž by zásadně poškodili pacientovy zdravé buňky. Když při pokusech tělo myši s rakovinou uvedli do hibernace, značně to omezilo nežádoucí účinky radiace a nádory přestaly růst. Zároveň také zaznamenali zvětšenou efektivnost radioterapie, síla jejího působení totiž závisí i na nasycení buněk kyslíkem...

Nyní se proto chystají na pokusy s lidmi. Uvést tento nový princip do praxe chtěji do deseti let. „Jsme přesvědčeni, že s tím přístupem bychom mohli pomoci desítkách tisíc pacientů,“ tvrdí za vědce profesor Marco Durante z Italského institutu nukleární fyziky.

„Okolo 50 procent pacientů má rakovinu v pokročilém stadiu. Takovým většinou neumíme pomoci. Mají metastázy po celém těle. Nemůžete jim ozařovat nebo řezat celé tělo, to by je zabilo. Ale tohle je naděje, jak bez vedlejšího efektu zvýšit dávky radiace, zničit metastázy a, co je naší ambicí, vzbudit už vyléčeného pacienta,“ dodává Durante. 

Co je hibernace?
* specifická reakce živočichů na zimní období
* navození klidového stavu, snížení tělesné teploty a utlumení fyziologických procesů k přečkání zimního období
* známá je např. u medvědů, jezevců (ti ale nesnižují teplotu), křečků, plchů či syslů
* hibernace navozená sirovodíkem by mohla být nadějí pro lidi stižené srdečním infarktem nebo po úrazech spojených s masivní ztrátou krve

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.