Tyhle »čertovy obrázky« byly jen pro boháče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tyhle »čertovy obrázky« byly jen pro boháče!

Ručně malované hrací karty ze 17. století jsou v depozitáři Muzea Vysočiny.
Ručně malované hrací karty ze 17. století jsou v depozitáři Muzea Vysočiny. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Jihlava byla jedním z mála královských měst, kde od 16. století působili malíři hracích karet. Jedním z nich byl kartýř Jiří Hansalik. V Muzeu Vysočiny je po něm soubor 400 let starých ručně malovaných hracích karet.

Jihlavské ručně malované karty jsou velká vzácnost. Cenu těchto »čertovských obrázků«, jak byly kdysi označovány, si nikdo netroufá odhadnout. V 16. století, kdy k nám karty dorazily patrně ze Španělska, si ručně malované hrací karty, kde každý list byl originálem, mohli dovolit jen panovníci a vysoká šlechta.

„Jihlavský kartýř Jiří Hansalik se od jiných dobových malířů karet lišil tím, že na nich ztvárňoval skutečně postavy tehdejší Jihlavy. Pijáky a různé další městské povaleče. Kartýř bylo řemeslo, které mohlo vzniknout jen tam, kde byla rozvinutá výroba kvalitního papíru,“ uvedl badatel Ladislav Vílímek.

Po Praze, Brně a Oloumouci se kartýři usadili také v Jihlavě. O tom, že se jednalo o výnosné řemeslo, svědčí fakt, že rod Hansalíků si hned za jihlavským náměstím pořídil v dnešní Mrštíkově ulici, výstavní dům. „V něm rod žil přes dvě stě let,“ dodal Ladislav Vilímek.

Poslední kartýř
V roce 1891 umřel v Jihlavě poslední malíř hracích karet (tehdy se řemeslo často označovalo slovem »kartenmaler«) Ignáz Hansalik. Přestože se třemi manželkami měl postupně 12 dětí, žádné z nich už v rodové tradici nepokračovalo. V té době už kartýře zcela vytlačily levné tištěné hrací karty.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.