LEXIKON ZDRAVÍ: 10 důležitých minerálů, které uleví od zdravotních problémů!
Přehled nejdůležitějších vitamínů a minerálů zakončíme deseti důležitými prvky, bez kterých se naše tělo neobjede. Víte třeba, odkud načerpáte síru?
SELEN
Proč je potřebný: Podporuje účinnost vitamínu E a působí jako antioxidant, a tak zvyšuje odolnost organismu vůči nádorovým onemocněním. Nedostatkem selenu jsou více ohroženi kuřáci a alkoholici, u kterých se pojí i s nízkou hladinou hořčíku a vitamínu E.
Jak poznat, že chybí: Svalovými bolestmi, úbytkem svalové tkáně, snížením psychické a fyzické výkonnosti. Nadbytek selenu v organismu může být toxický a způsobuje poruchy trávení, vypadávání vlasů, změny nehtů či deprese.
Co hrozí: Zvýšené riziko infarktu a cévních onemocnění. U těhotných žen může nedostatek nepříznivě působit na vývoj plodu.
Jak ho přirozeně doplnit: Selen obsahují ořechy, vnitřnosti a mořské ryby, dále česnek, cibule a pažitka.
FOSFOR
Proč je potřebný: Má funkci stavební, regulační a aktivační. Je součástí zubů, kostí a centrální nervové soustavy, kde se podílí na správné funkci mozku a nervů. Nezastupitelný je při energetickém metabolismu člověka.
Jak poznat, že chybí: K nedostatku jsou náchylní alkoholici, diabetici nebo dlouhodobě hladovějící lidé. Deficit se projeví slabostí, malátností a únavou. Dále to můžou být bolesti svalů a otoky dolních končetin.
Co hrozí: Ve stravě se setkáváme spíše s nadbytkem fosforu, protože ho najdeme v kolových nápojích, tavených sýrech nebo uzeninách. Předávkování fosforem se projeví nevolností, průjmem, zvracením, zvýšenou teplotou a poklesem krevního tlaku. Přebytek fosforu zhoršuje vstřebávání železa a vápníku v těle.
Jak ho přirozeně doplnit: Zdravým zdrojem jsou luštěniny, vnitřnosti, ryby, čokoláda, sýry, ořechy nebo vejce, dýňová semena a mák.
SODÍK
Proč je potřebný: Společně s draslíkem zajišťuje přenos nervových vzruchů, je nezbytný pro činnost svalů a nervů. Zajišťuje metabolismus minerálů a je důležitý pro růst.
Jak poznat, že chybí: Nedostatek sodíku v organismu je v dnešní době málo pravděpodobný, protože většina potravin obsahuje dostatek sodíku ve formě jedlé soli. Hlavní příznaky nedostatku jsou nechutenství, dehydratace, poruchy metabolismu cukrů, svalové křeče nebo nízký krevní tlak. Vyšší příjem sodíku je vhodný při stresu, nadměrné fyzické zátěži nebo pokud trpíte nízkým tlakem.
Co hrozí: Problémem bývá nadbytek sodíku, nadměrně zatěžuje ledviny, dochází k zadržování vody v organismu a ke zvyšování krevního tlaku. Mezi další příznaky předávkování sodíkem patří např. bolesti hlavy nebo impotence.
Jak ho přirozeně doplnit: Kromě soli ho najdeme v nektarinkách, fících, prosu, brusinkách, loupané rýži, banánech a špaldové a žitné mouce.
KŘEMÍK
Proč je potřebný: Má kladný vliv na tvorbu kostí, tkání, nehtů, kůže a vlasů. Podporuje hojení ran, léčí záněty a posiluje imunitu. Tlumí škodlivý vliv hliníku a chrání před Alzheimerovou chorobou.
Jak poznat, že chybí: Nedostatek se projevuje vypadáváním vlasů, lámavostí nehtů a přecitlivělostí na chlad.
Co hrozí: U dětí zpomalení růstu, u starších osteoporóza (řídnutí kostí) a deformace kostí. Vyšší příjem by měli mít sportovci. Pozor ale i na nadměrný příjem z potravinových doplňků, může způsobovat tvorbu ledvinových kamenů.
Jak ho přirozeně doplnit: Z celozrnných obilnin (oves, ječmen a pšenice), z vepřových jater. Dále ho najdeme v jablkách, pomerančích, třešních, mandlích, rozinkách, oříšcích, syrovém zelí, cibuli, mrkvi, čekance, lilku, dýni, celeru, červené řepě, okurkách, rybách a medu.
CHROM
Proč je potřebný: Hraje významnou roli v metabolizmu cukrů, zejména glukózy a tuků. Napomáhá udržení optimální hladiny cukru a cholesterolu v krvi. Snižuje chuť na sladké. Náchylní k nedostatku chromu jsou lidé dlouhodobě vystavovaní velké psychické zátěži, nebo ti, kteří pijí velké množství slazených nápojů a jedí nadbytek sladkostí.
Jak poznat, že chybí: Nedostatek se projevuje únavou, vyšším krevním tlakem, vyšší hladinou cholesterolu a cukru v krvi.
Co hrozí: Nervové poruchy a snížení plodnosti u mužů.
Jak ho přirozeně doplnit: Přirozenými zdroji jsou kvasnice, hovězí maso, citrusy, fazole, brokolice, ovoce, mléko a mořské plody.
FLUOR
Jak poznat, že chybí: Pro zdravý vývoj zubů a prevenci před zubním kazem, má význam pro tvorbu silných a tvrdých kostí, stimuluje fyziologické pochody v játrech a ledvinách.
Jak poznat, že chybí: Deficit v organismu se v současnosti téměř nevyskytuje, větším rizikem je nadbytek fluoru.
Co hrozí: Nadbytek fluoru v těle se projeví vznikem hnědých skvrn na zubech, nevolností, zvracením, průjmem a bolestmi břicha.
Jak ho přirozeně doplnit: Přírodní fluor je obsažen v rostlinách (v arnice, kostivalu, kontryhelu, řebříčku, měsíčku, plodu šípku).
MANGAN
Proč je potřebný: Je důležitý pro metabolismus cukrů a udržování hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje vývoj chrupavek a kostí a proces hojení. Zlepšuje činnost mozku, hlavně pokud jde o paměť, umožňuje lépe využívat vitamín C.
Jak poznat, že chybí: Muži obecně vstřebávají mangan hůře než ženy. Nedostatek může vést k trávicím poruchám, kožním vyrážkám a v horším případě ke vzniku onemocnění srdce a cév, ke vzniku cukrovky. Dochází k celkovému zpomalení růstu, vznikají abnormality kostí, jejich zvětšení, nedostatečný vývin a řídnutí kostí. Nedostatek manganu v těhotenství způsobuje poškození plodu.
Co hrozí: Přebytek manganu působí negativně především na nervovou soustavu. Dlouhodobé vysoké dávky mohou zapříčinit vznik Parkinsonovy nemoci.
Jak ho přirozeně doplnit: Je obsažen v ananasu, oříšcích, nemleté pšenici, neloupané rýži, celozrnném pečivu, ovesná kaši, luštěninách, špenátu, borůvkách, olivách a čaji.
KOBALT
Proč je potřebný: Je součástí vitamínu B12. Podílí se na krvetvorbě, vytváření DNA, funkci nervového systému, zlepšuje paměť a podporuje soustředění. Účastní se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.
Jak poznat, že chybí: Příznaky nedostatku kobaltu, respektive vitaminu B12 jsou únava, deprese, svalová slabost, podrážděnost, nervozita, úzkost, napětí a bolesti zad.
Co hrozí: Chronický nedostatek se může projevit chudokrevností, ztrátou paměti, paralýzou a ve vážných případech i roztroušenou sklerózou. Vysoký jednorázový příjem kobaltu může způsobit nevolnost a zvracení, při dlouhodobém příjmu jsou pak známé problémy se štítnou žlázou, neurologické potíže a zvýšení krevní hustoty.
Jak ho přirozeně doplnit: Konzumací masa a vnitřností, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků. Vstřebávání probíhá v tenkém střevě a je podporováno dostatečným obsahem vápníku ve stravě, nadbytek sacharidů ve stravě resorpci kobalaminu naopak zpomaluje.
BOR
Proč je potřebný: Je důležitý pro vývoj kostí a mozku, metabolismus minerálních látek a imunitu. Ovlivňuje metabolismus vápníku, hořčíku, mědi, fosforu a vitamínu D. Preventivně může působit proti vzniku osteoporózy a artritidy, ale jen pokud je dostatečně přijímán hořčík a vápník.
Jak poznat, že chybí: Snížená schopnost soustředit se.
Co hrozí: Řídnutí kostí, artritida, nedostatek estrogenu u žen, u dětí zpomalený růst.
Jak ho přirozeně doplnit: Najdeme ho v hojné míře v oříšcích, ovoci a zelenině, malé množství boru je ve srovnání s rostlinnou potravou i v mase, rybách a masných výrobcích.
SÍRA
Proč je potřebný: Tento »minerál krásy« zodpovídá za zdravý vzhled pokožky, vlasů a nehtů. Síra je součástí základní bílkoviny vlasů a nehtů. Podílí se na tvorbě podpůrných tkání, chrupavek a kostí. Významný je i při detoxikaci organismu.
Jak poznat, že chybí: Zvýšená lámavost vlasů a nehtů, tvrdá kůže a nechutenství.
Co hrozí: Nedostatek síry se v praxi v podstatě nevyskytuje, její příjem je většinou dostatečně zajištěn prostřednictvím bílkovin ve stravě.
Jak ho přirozeně doplnit: Konzumací vajec, masa, mléka a sýrů, luštěnin, vnitřností, kukuřice, vysoko vymleté mouky, brukvovité zeleniny, slunečnicových semínek a kvasnic.