LEXIKON ZDRAVÍ: Dalších deset vitamínů a minerálů, které my neměly chybět ve vašem jídelníčku!
Vitamín D je důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, vitamín E je zase antioxidant... Přinášíme vám přehled dalších deseti vitamínů a minerálů, které jsou nezbytně nutné pro správné fungování těla.
VITAMÍN D
Proč je potřebný: Pro správný vývoj kostí a zubů, protože ovlivňuje metabolismus vápníku, fosforu a cukrů, a také je důležitý pro játra, ledviny a střeva. Pokud je ho dostatek, snadněji se hojí zlomeniny a působí na celkovou obranyschopnost lidského těla. Působí podpůrně také na nervový systém, předchází rakovině tlustého střeva, konečníku, prsu a prostaty a má vliv na dobrou srážlivost krve.
Jak poznat, že chybí: Nedostatkem trpí většinou starší lidé, alkoholici, epileptici, osoby se sníženou schopností vstřebávání tuků, kojenci (proto se dětem v kojeneckém věku podává vitamín D ve formě kapiček).
Co hrozí: Zvýšená kazivost a dále vypadávání zubů, ztuhlost svalů, náchylnost ke zlomeninám a řídnutí kostí. U dětí se výrazný nedostatek vitamínu D může projevit křivicí (deformací kostí), která je dnes už vzácná.
Jak ho přirozeně doplnit: Většinu získáváme ze slunečního záření (až 80%). Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, mléku, vnitřnostech, sardinkách, lososech, tuňáku nebo rybím tuku. V malém množství se také nachází v avokádu, banánech a kakau.
VITAMÍN E
Proč je potřebný: Ukládá v tukové tkáni, játrech a svalech a je významným antioxidantem, který působí jako prevence onemocnění cév a srdce a ukládání »špatného« cholesterolu v krvi. Je také důležitý pro náš imunitní a nervový systém, omlazuje pleť. U žen pomáhá zmírnit hormonální nerovnováhu v období menopauzy a v případě premenstruačního syndromu. Zlepšuje sexuální výkonnost a plodnost u mužů.
Jak poznat, že chybí: Máte sníženou imunitu. Zhoršenou schopnost vstřebávání vitamínu E mají kuřáci, alkoholici nebo lidé užívající léky na snížení hladiny cholesterolu v krvi. U sportovců se vzhledem k fyzické zátěži doporučují vyšší dávky vitamínu E.
Co hrozí: Dlouhodobě se může projevit různými onemocněními, jakými jsou například Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Dále je možný vznik epilepsie, chudokrevnosti, poruch vstřebávání tuků, onemocnění jater a ledvin, žlučníkové kameny, šedý zákal, různá cévní a srdeční onemocnění i neplodnost.
Jak ho přirozeně doplnit: Vyskytuje se zejména v oříšcích a semínkách, slunečnicových a sójových olejích, mase a pšeničných klíčcích.
VITAMÍN F (kyselina linolová, linolenová a arachidonová)
Proč je potřebný: Je základem pro tvorbu a funkci buněčných membrán, ovlivňuje naší energii a imunitu, stav vlasů, pokožky a nehtů. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a brání kornatění cév, vysokému tlaku či nadváze. Podílí se na správné srážlivosti krve, je prevencí rakoviny.
Jak poznat, že chybí: Nedostatek vitamínu F se projevuje zpravidla bolestí hlavy, nízkým krevním tlakem, metabolickými poruchami nebo kožními problémy. Další z projevů je špatné hojení ran a snížená odolnost.
Co hrozí: Akné a kožní ekzémy. Pokud je ho v těle nadbytek, může se dostavit tloustnutí, protože se začnou ukládat tuky.
Jak ho přirozeně doplnit: Je nutné ho tělu dodávat potravou, protože si jej nedokáže vytvořit žádnou jinou cestou. Lze ho najít v rostlinném tuku a oleji, mořských rybách a plodech, oříšcích, mandlích, semínkách, sóje, listové zelenině, konopném oleji, obilných klíčkách, avokádu a v oleji z lněného semínka.
VITAMÍN K
Proč je potřebný: Významně se podílí na procesu srážení krve, pro kterou je nezbytný. Dále je potřebný pro správnou činnost jater, při procesu mineralizace kostí a pro buněčný růst.
Jak poznat, že chybí: U běžně se stravujících dospělých se nedostatek vitamínu K prakticky nevyskytuje. Riziko jeho nedostatku je u lidí, kteří dlouhodobě užívají léky na snížení srážlivosti krve, nebo u kojenců. V takových případech je potřeba vitamín K doplňovat.
Co hrozí: Poruchy krevní srážlivosti, jejichž příznakem jsou modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, nebo extrémně těžké menstruační krvácení. Dalším projevem je řídnutí kostí (osteoporóza).
Jak ho přirozeně doplnit: Najdeme jej v listové zelenině (špenát, salát), luštěninách, brokolici, tuřínu, kapustě, květáku, mase, obilných a mléčných výrobcích (jogurty, podmáslí, acidofilní mléko), bramborách, rostlinných olejích, vnitřnostech, mořských řasách, rajčatech, mrkvi, rybím tuku, sójovém oleji nebo vajíčkách.
VÁPNÍK
Proč je potřebný: Je základní stavební jednotkou všech buněk v organismu, hraje nezastupitelnou roli pro zachování zdravých kostí a zubů, kde je obsaženo až 99 % vápníku. Napomáhá správné funkci srdce, svalů a nervové soustavy a přispívá ke srážení krve. K jeho dobrému využití významně přispívá hořčík a vitamín D, který umožňuje ukládání vápníku do struktury kostí.
Jak poznat, že chybí: Dostavuje se bolest svalů, křeče a svalové záškuby, bolest kostí a časté zlomeniny.
Co hrozí: V dětství křivice (rachitida), která je dnes již vzácná. U starších lidí při úbytku vápníku z kostí vzniká řídnutí kostí neboli osteoporóza.
Jak ho přirozeně doplnit: Dobrým zdrojem je mléko a mléčné výrobky, většina druhů listové zeleniny, semena (zejména máku), oříšky, ovesné vločky a v některých minerálkách.
HOŘČÍK
Proč je potřebný: Podporuje srdeční činnost, podílí se na udržování hladiny cholesterolu v krvi a na metabolismu cukrů a tuků. Zpomaluje stárnutí a odumírání buněk, podílí se na transportu cukrů v těle a zlepšuje využití kyslíku. Významně se podílí na odbourávání únavy a stresu.
Jak poznat, že chybí: Míváte časté bolesti hlavy, vysoký krevní tlak, zácpu, dále jste nervózní, špatně spíte, mohou se objevit i záškuby a svalové křeče.
Co hrozí: Lidé jsou náchylnější k infarktu nebo ke vzniku žlučových kamenů. Nedostatečný příjem tohoto minerálu zhoršuje využití dalších minerálních látek, a to vápníku, draslíku, fosforu a sodíku, s čímž se mohou pojit další potíže.
Jak ho přirozeně doplnit: Přirozeným zdrojem hořčíku jsou maliny, ostružiny, banány, mandle ořechy, tmavá listová zelenina, obilí, celozrnné pečivo a dokonce čokoláda.
DRASLÍK
Proč je potřebný: Přirozeně napomáhá vylučování přebytečné vody z těla, snižuje krevní tlak a podílí se při přeměně krevního cukru glukózy na energii. Je nezbytný pro přesnou funkci kardiovaskulárního systému pro svalový tonus. Důležitý je i pro přenos nervových vzruchů.
Jak poznat, že chybí: U zdravých lidí není příjem draslíku z běžné stravy problematický. Organismus si dokáže udržet dostatečnou hladinu draslíku jen za přítomnosti hořčíku. Při nedostatku draslíku na sobě můžeme pozorovat bolesti hlavy, ospalost, slabost svalové křeče, či nepravidelný srdeční rytmus.
Co hrozí: Zvýšený krevní tlak, může dojít až k poškození srdce nebo i srdeční zástavě. Srdeční mrtvice u osob mladších 50 let často není zapříčiněna krevní sraženinou, ale nedostatkem draslíku.
Jak ho přirozeně doplnit: Je obsažen nejvíce v banánech, šťávě z rajčat, hroznech a obilných klíčcích, bramborách, nebo kávě. Draslík je rovněž významnou složkou mořské vody.
ŽELEZO
Proč je potřebný: Nejvíce železa se v těle vyskytuje v červeném krevním barvivu (hemoglobinu) a má významnou funkci při krvetvorbě a transportu kyslíku z plic do tělesných tkání. Dále je železo součástí mnoha enzymů, kde je důležité pro vnitřní metabolismus některých orgánů.
Jak poznat, že chybí: Chorobnou bledostí a zvýšenou únavou či spavostí. Dalšími projevy mohou být závratě, bolesti hlavy, otoky končetin a zrychlení tepu nebo bušení srdce a bolesti na hrudi při námaze.
Co hrozí: Nízká hladina železa v organismu se označuje jako chudokrevnost (anémie). Ohrožuje hlavně lidí s bezlepkovou dietou, žaludečními vředy a vegetariány. Málo železa mohou mít lidé v důsledku ztráty krve při úrazu, ženy po porodu nebo v období menstruace.
Jak ho přirozeně doplnit: Hlavním zdrojem je maso, zejména červené a vnitřnosti (játra, ledviny, slezina). Najdeme jej i v luštěninách, listové zelenině, houbách a některém ovoci (jahody).
ZINEK
Proč je potřebný: Je součástí hormonu inzulinu a podílí se na metabolismu cukrů v těle, a tím na udržování hladin krevního cukru. Rovněž je potřebný pro správný pohlavní vývoj a funkci pohlavních orgánů mužů, je i ve spermatu.
Jak poznat, že chybí: Nedostatek způsobuje problémy hlavně u dětí, kde může dojít opožďování duševního i tělesného vývoje. U dospělých je to nechtěný úbytek na váze, pomalé hojení ran, zhoršování paměti a smyslové poruchy zraku nebo čichu.
Co hrozí: Lámavost nehtů a vlasů, případně jejich vypadávání. Nízký příjem zinku dále způsobuje poruchu metabolismu cukrů a může vzniknout cukrovka a v těžších případech i s ní spojená slepota.
Jak ho přirozeně doplnit: Z tmavého masa, jater, mléka, vaječných žloutků a mořských plodů (např. ústřice). Z rostlinných produktů jsou to celozrnné cereálie, fazole, ořechy a dýňová semena.
JÓD
Proč je potřebný: Je součástí hormonů štítné žlázy, které zodpovídají za vývoj pohybového aparátu a mozku hlavně u dětí.
Jak poznat, že chybí: Podrážděností, skleslostí, lidé s nízkou hladinou jódu se rychleji unaví, déle se zotavují, tloustnu, trpí poruchami spánku, snadno se nakazí infekčními nemocemi nebo mají poruchy pohlavních funkcí. Na druhou stranu není dobrý ani na nadbytek jódu, který se projevuje teplou opocenou kůží, vypadáváním vlasů, zvýšenou únavností, hubnutím, třesem, neklidem, úzkostí a poruchami činnosti srdce.
Co hrozí: Problémy se štítnou žlázou. Navenek se může projevit jako vole (struma). Nízký příjem má negativní vliv i na činnost cév, srdce, jater, na plodnost. V dětství a dospívání může nedostatek negativně ovlivnit inteligenci.
Jak ho přirozeně doplnit: Konzumací mořských ryb a plodů i řas. Uměle se jód přidává do soli, která se vyskytuje např. v uzeninách nebo pekařských výrobcích, přidává se i do minerálních vod nebo mléčných výrobků.