V Česku postaví hyperloop: Z Brna do Prahy jen za 10 minut? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

V Česku postaví hyperloop: Z Brna do Prahy jen za 10 minut?

»Dálnice« hyperloopu se nebude dotýkat země.
»Dálnice« hyperloopu se nebude dotýkat země. (Foto HTT)

Jen si to představte. Z Brna do Prahy za 10 minut. Čím? Hyperloopem. Jihomoravská metropole kývla na účast v americkém projektu budoucnosti, speciální potrubní poštu převážející lidi.

Cestující v elektromagnetických kapslích mají svištět mezi městy rychlostí 945 km/h. Cestu z Brna do Prahy tak urazí za 10 až 12 minut. Na delší vzdálenosti by se kapsle řítila rychlostí až 1200 km/h. Čirá šílenost, nebo opravdu reálný plán?

„Doprava rychlostí zvuku je budoucností. Časem vyřadí vlaky i letadla. Z myšlenky se stane realita,“ řekl Aha! Dirk Ahlborn, šéf projektu Hyperloop Transportation Technologies. Kapsle nemůže mít podle něj nehody, je imunní vůči počasí. „Využíváme solární, větrnou a kinetickou energii. Produkujeme více energie, než spotřebujeme,“ řekl.


Jak to funguje?
Kapsle, v níž jsou sedačky pro cestující, se pohybuje rychlostí zvuku uvnitř tubusu, kde je téměř vakuum. V podstatě levituje, ničeho se nedotýká. Cestující uvnitř budou mít prý podobné pocity jako při běžném cestování v letadle. Jen místo oken se jim bude promítat krajina na obrazovky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.