Drsná čísla o českých důchodech: 5700 seniorů nebere ani 3000 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Drsná čísla o českých důchodech: 5700 seniorů nebere ani 3000 Kč!

Čeští důchodci obvykle moc důvodů k radosti nemají...
Čeští důchodci obvykle moc důvodů k radosti nemají... (Foto Bilderbox, ara)

Počet důchodců v Česku rok od roku roste, v penzi navíc tráví stále delší dobu. A ve státní kase na zasloužený odpočinek těch, co si už »napracovali«, docházejí peníze. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), které má k dispozici Aha!

Kolik je důchodců
celkem: 2,38 milionu
muži: 924 tisíc
ženy: 1,46 milionu
* Za posledních 10 let se jejich počet zvýšil o 430 tisíc.

rok    počet starobních důchodců    
2001    1,92 milionu        
2006    1,96 milionu        
2011    2,26 milionu    
2016    2,38 milionu    
* V předčasné penzi je 599 tisíc lidí.


Kolik důchodci berou

Průměrný důchod: 11 441 Kč
Nejvyšší důchod: přesahuje 100 tisíc korun a v ČR ho bere jen jeden člověk. Dalších asi 90 seniorů bere také vysoký důchod 40 až 90 tisíc korun.
nejnižší důchod: méně než 3 tisíce korun měsíčně dostane 5700 lidí.
(Každý občan splňující zákonné podmínky má nárok na základní výměru důchodu 2280 Kč. Procentní část důchodu následně závisí právě na získaném počtu let pojištění a příjmech – pozn. red.)

Jak důchody rostly
* Od roku 2011 se zvýšily jen o necelou tisícovku.
* Poslední navýšení je ze začátku tohoto roku, kdy penze průměrně vzrostly o 2,7 procenta.


Století senioři
* ČSSZ v prosinci 2016 vyplatila celkem 567 důchodů lidem, kterým bylo více než 100 let.
* Jde o 491 žen a 76 mužů.
* Nejstaršímu českému důchodci je 108 let.
* Nejvíce »stoletých« žije v Praze (103), Jihomoravském (87) a Středočeském (53) kraji.
* Rekordní byl rok 2014, to bylo seniorů ve věku sto a více let celkem 703.
* Zajímavost:  Každému, kdo se dožije 100 let, se důchod automaticky zvedne o 2000 korun. Zároveň dostane osobní gratulační dopis z ministerstva práce a sociálních věcí.

Jak dlouho »trvá« důchod
* Doba, kterou Češi tráví v důchodu, rok od roku narůstá.
* Zatímco v 70. letech trval průměrný důchod 11 let, dnes podle údajů ČSSZ tráví ženy v důchodu 27 a muži 19 let.
* Za posledních 15 let se délka důchodu »protáhla« o čtyři roky.

Stav důchodového účtu
* Český důchodový účet je každý rok ve ztrátě. Znamená to, že do něj míří méně peněz, než kolik stát na důchodech rozdá.
* Jen loni schodek důchodového účtu dosáhl 15 miliard korun, s tím, že na všechny důchody bylo ve státním rozpočtu plánováno 390 miliard. Důvodem je, že stárne populace a klesá počet pracujících, kteří »živí« seniory.

Důchodci a cestování
* Čeští senioři jsou velcí cestovatelé. Ale míří hlavně na chalupy.
* Podle Eurostatu tráví více času mimo domov jen penzisté z Francie a Kypru. Do zahraničí však Češi cestují výrazně méně, v průměru jen na pár dnů.
* Tuzemští důchodci také na cestách utrácejí suverénně nejméně, a to v průměru 370 korun denně. Takoví Rakušané v penzi utrácejí bezmála tři tisíce.

Ekonom Navrátil: Skok do důchodu aneb »Prázdné hnízdo«
 „Před důchodem je většina domácností ve stavu, kterému demografové říkají prázdná hnízda. Děti už není potřeba živit a rodiče ještě stále vydělávají. Vstup do důchodu je tak šokem, kdy příjmy na jednoho člena domácností poklesnou o třetinu. I proto 70 procent seniorů vychází jen s důchodem s obtížemi. Až 43 procent penzistů se navíc nedovede vypořádat s nečekaným výdajem 10 tisíc korun,“ řekl Aha! hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Co by vás mohlo zajímat

Nejmladší starobní důchodce: 52 let
Nejstarší starobní důchodce: 108 let
Nejvyšší důchod: přes 100 tisíc korun
Průměrný důchod: 11 441 korun
Průměrná doba v důchodu: ženy 27, muži 19 let
Předlistopadový generální tajemník Ústředního výboru Komunistické Československa Miloš Jakeš má důchod 17 700 Kč.
Současný prezident ČR Miloš Zeman pobírá starobní důchod 14 500 Kč.



Přečtěte si
js8581
21. 3. 2019 • 09:40

pokracovani Barborka musi zustat u brehu az se novy Albatros vylihne. Penze mala ale sranda musi byt, tak prijel Honza v Zimru a nekde sehnal Pilsen Uruel. Musim priznat ze jsme se neztratily a ja dokonce mam patentovany vynalez zvany: Veranda pro Cinana. Ja se vyucil velice rychle carpentrem a zacali jsme stavet verandy ze dreva. Normalne s hrebikama. Ale Cinan byl osemetny zakaznik. Kdyz jsme byli hotovi pravil, ze nebude platit sjednanou castku, nebot pry nemame licenci a ze mu musime velice slevit. On ale nevedel, ze my jsme nepouzili zadnych hrebiku ale vsude byly srouby. Tak jsme tedy dali do vrtacek zpatecky a pekne jsme verandu pocali peclive rozebirat. Cinan zacal horekovat a my jsme mu zpivali bez hacku Vylis si p...l Cinane. On vsak zaplatil a i si trochu s nami zanotoval tu pisen bez hacku na melodii A ja su synek z Poljanky nebo tak nejak. Velice zajime udalosti se nam prihodili ale o tom az priste: Jako potlach v Denveru cs.emigrantu z celeho sveta v r. 1975. Uzasna udalost - ale o tom priste.

js8581
21. 3. 2019 • 09:21

Ziji na Hawaii skoro 50 let a ted jsem jiz 22 let v penzi a musi rici ze se ztoho zit neda. Byl jsem contractorem a tak jsem moc neprispival,, tak je to moje vina ale je tu uzasna lekarska pece. Na priklad nove zuby uplne zadarmo a pilulky a specialni doctori, mam tripple bypass , to je ze zivota v Cesku, 36 let to bylo knedlo, vepro, zelo. A kdyz mi bylo 69 tak se mi to potrubi k srdci uplne ucpalo. Doctor se divil jak to ze jsem jeste na zivu?? Byl jsem vsak dobry plavec a bydlel jsem na Waikiki v krasnem condominium u more,, za zenu starsi Americanku, Barborku McCaullay v baliku a ja ji rikal Rijnova Revoluce nebot byla narozena v r. 1917 kdyz jsem si ji vzal pravila nemusis vubec delat jen me nauc jak se plachti s plachetnici, tenkrat v r. 1974 byl zivot na Hawaii jednoduchy. Koupila 8 metrovou plachetnici a ja ji privazal pred barakem ke koralovymu utesu. PPak mi pujcila 10000 a ja si koupil nakladak a najal 4 Samoance a delali jsme small demolition. To je kdyz nekdo chtel vybourat stenu a udelat mistnost vetsi tak jsem to zaridil. Zadna licence a prace hory. Jo to byla Zlata Amerika let sedmdesatych. A vsechno cash. Pak jsem potkal sveho budouciho partnera /honzu Waldena z Karlovych Varu Ktery byl umelecky stacec kilometru na Mercedesech. Vozili jsme je Matsonem z Los Angeles. Tenkrat nebyl zadny Internet. Dali novy gumy on udelal tune up a zili jsme si. Ja jezdil v 600 Mercedesu a on Zimmmer. a pak se to zaclo utahovat, clovek musel mit na vsechno povoleni a musel platit dane a tak na stari jsme trochu zchudli. Ale zlata Amerika o nas pecovala dojemne. Mezitim Barborka byla velice stastna a velice ztloustla. Kdyz skocila z plachetnice si zaplavat, nemohl jsem ji dostat zpatky,, tak jsem na ni pripevnil praporek a tahl ji za sebou jako velrybu. Mela kvetinovou cepici a mezitim se nani snesl Albatros a zanechal ji v klobouku vejce. To uz nas zmercil Coast guard a prav il ze Barborka nesmi nabreh nebot se stala ecologickou soucasti a musi se cekat az se zako

-bello-
19. 1. 2017 • 00:37

chal no já nevím, ale právě jsi proflákla těmi 3 stovkami výši důchodu někoho u vás v rodině.Zvýšení je daný procenty a každý to má jinak. Nejsem ekonom, ale je to tak.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.