Neuklizený chodník: Pozor, klouže to! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Neuklizený chodník: Pozor, klouže to!

V zimě se vyplatí chodit pomalu, nezvedat příliš nohy a opatrně našlapovat jako byste šli po palubě zámořské lodi.
V zimě se vyplatí chodit pomalu, nezvedat příliš nohy a opatrně našlapovat jako byste šli po palubě zámořské lodi. (Foto Aha! – David Malík, scom)

Sníh může proměnit bezpečné městské chodníky v past, ve které by zaváhal i Hanč s Vrbatou. Led, břečka, závěj padající ze střechy. To všechno vás může potkat i v lůně civilizace. Víte, jak při úrazu postupovat a na co máte nárok? Znáte svoje povinnosti?

Kdo odpovídá za úklid chodníku?

Za úklid a tedy i za škodu vzniklou závadou ve schůdnosti komunikace odpovídá její majitel. Ne každý pád či uklouznutí na chodníku automatiky znamená vznik odpovědnosti za škodu a tím pádem nárok na odškodné. Odpovědnost za škodu se řídí příslušnými právními předpisy. Podle zákona odpovídá vlastník místní komunikace za škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti komunikace, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit. Za stav nemovitosti (například při pádu sněhu ze střechy) odpovídá její majitel.

Pokud se zraníte...

- Pokud je to možné, vyfoťte si místo chodníku, kde se vám to stalo, poznamenejte si datum, čas, přesnou adresu.
- Co nejdříve informujte majitele komunikace (tím bývá město, nebo obec), v případě pádu sněhu majitele nemovitosti, nejlépe písemně a uveďte co nejvíce detailů o tom, co se přesně stalo. Ideální je přiložit také lékařské zprávy, informace od záchranářů, fotodokumentaci, svědecké výpovědi, protokol městské policie apod.
- Pokud máte úrazové pojištění, informujte také vlastní pojišťovnu a poskytněte jí maximum informací.


Povinnosti majitele komunikace

*Pokud je majitel komunikace pojištěn, oznámí to jako svou pojistnou událost pojišťovně, u které má sjednané odpovědnostní pojištění. Pojišťovna pak vyzve jak pojištěného (majitel komunikace), tak poškozeného (zraněný chodec) k doložení všech podkladů k prokázání oprávněnosti a výše nároku.  Své nároky jako poškozený prokážete prostřednictví lékařských zpráv a dokladů o výdajích, vzniklých v souvislosti s úrazem. Pojistné plnění pak vyplácí pojišťovna přímo poškozenému.
*Pokud pojišťovna vlastníka komunikace nebo nemovitosti usoudí, že nezanedbal žádnou ze svých povinností a úrazu zabránit nemohl, nevyplatí poškozenému náhradu.

Odklízíte sníh? 3 užitečné tipy

● Sníh odklízejte, dokud je čerstvý. Je totiž mnohem lehčí a měkčí než sníh starý několik dní.
● Starší sníh odklízejte odpoledne, kdy lehce povolí.
●  S namrzlou vrstvou na chodníku vám zase pomůže škrabka, kterou udusaný či namrzlý sníh snadno odstraníte a chodník jednoduše dočistíte běžnými nástroji. Místo posypových solí, které jsou zbytečně agresivní, využijte k posypu chodníků například štěrk, písek nebo popel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.