V Liberci otevřeli unikátní ledopád! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

V Liberci otevřeli unikátní ledopád!

Ledopád je vysoký osmnáct metrů.
Ledopád je vysoký osmnáct metrů. (Foto: ČTK/Radek Petrášek)

Vylézt na osmnáctimetrový »rampouch« má šanci každý, kdo dorazí do Liberce. Zdolat včera otevřený ledopád dokážou i méně zdatní lezci.

Ledová stěna s osmi cestami na vrchol vznikla v severočeské metropoli na skále v bývalém lomu. Led je tlustý až třicet centimetrů, na stěně je 8 cest, které mají výšku od 15 do 18 metrů. „Máme nejlepší led za dobu, co jsme v provozu,“ ujišťuje správce areálu Pavel Pfeifer s tím, že skálu »zaledňovali« zhruba týden, přičemž dvě cesty vznikly přirozeným stékáním vody po žule.

Cepíny a mačky
Ledolezení je pro začátečníky jednodušší než lezení po skále. Chyty a stupy si totiž na ledové stěně vytvářejí sami každým zaseknutím cepínu a vražením mačky do masy ledu, takže není tak náročné na techniku. Potřebné vybavení si mohou zájemci v areálu půjčit.

Mráz se vrátí
Poprvé na ledolezení lákali před třemi lety, minulé zimy jim ale moc nepřály. Maximálně se dalo po zaledněné stěně lézt deset dnů. „Teď to vypadá minimálně na čtrnáct dnů,“ doufá správce. A meteorologové mu dávají za pravdu. Okolo tlakové níže nad Skandinávií k nám proudí chladný vzduch a postupně budou i nevyšší denní teploty klesat pod nulu. V noci by se v polovině nového týdne mohly výjimečně dostat i na minus dvacet. Krušnými horami se včera prohnal orkán a silný vítr bude na horách foukat i dnes.


Obří rampouchy
Na skále se vytvořila řada rampouchů, které ale z bezpečnostních důvodů musely být odstraněny. „Některé váží až tři sta kilogramů a na délku mají od dvou do pěti metrů,“ popsal ledovou krásu Pfeifer. Na stěně zůstavají tak dva tři nejhezčí, které jdou obejít. „Ostatní musí pryč, pokud by je při lezení někdo shodil, mohlo by to někomu ublížit,“ dodal.

Jak bude?
Dnes: zataženo, sněhové přeháňky, den – 2 až + 2 °C.
Zítra: zataženo, občasné sněžení, noc – 10 až – 3 °C, den – 3 až + 1 °C. Pondělí: oblačno, občasné sněžení, noc – 15 až – 7 °C, den – 5 až – 1 °C.
Úterý: oblačno, sněhové přeháňky, noc – 16 až – 8 °C, den – 7 až – 3 °C.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.