Romské soudy? Rychlejší než státní! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Romské soudy? Rychlejší než státní!

Tibor L.
Tibor L. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Nejprve lopatou, následně i samurajským mečem měl v Brně podle obžaloby Tibor L. (40) zaútočit na Reného S. (36). Ten ale všechny před soudem uzemnil, že si napadení vymyslel. A ve své komunitě byl dokonce už potrestán, romský soud ho vyloučil ze společenství olašských Romů.

Shodně pak před soudem začali mluvit i svědci, kteří po činu vinu přičítali Tiboru L. „Zaútočili jsme na Tibora L. s Renkem. Bráchovi jsem namluvil, že jeho přítelkyně Hana H. s ním čeká dítě,“ vypověděl bratr údajně napadeného Pavel S.

A nebyl sám. „Minimálně jednou jste musela lhát. Jak tomu mám rozumět?“ zajímalo včera soudce Aleše Novotného. „Pravdu říkám nyní,“ odvětila svědkyně Mária B.

Opravdu si až nyní svědci »vzpomněli«, jak se údajné napadení odehrálo? Nebo postupují podle verdiktu romského soudu? Ten konal rychleji než státní instituce. Údajně napadený René S. a jeho matka byli vyloučeni z komunity olašských Romů na půl roku, Pavel S., který měl vše zosnovat, byl vyloučen navždy.

Co je romský soud?
Vlastní soudy byly běžné mezi Romy českými, slovenskými i moravskými po staletí. Jak se ale začali postupně usazovat, přestávaly plnit svou funkci a postupně zanikly. Pouze u olašských Romů, kteří kočovali nejdéle, až do února 1959, zůstala tradice vlastních pravidel a zákonů zachována.


Jak probíhá proces?
Soudu olašských Romů předsedá král a rada starších, která vykonává i svatby, křtiny nebo stanovuje výši věna nevěsty. Nazývá se »krisi« a jeho rozhodnutím se každý z Olachů bezpodmínečně řídí. „Mezi nejobávanější trest patří »magerdo«, vyloučení z komunity. Odsouzený je považován za nečistého a nesmí přijít do kontaktu s rodinou a komunitou,“ vysvětluje ředitelka Muzea romské kultury Jana Horvátová (50). Trest není trvalý a lze po uplynutí určité doby požádat o odpuštění, zkrácení nebo vykoupení. Většinou bývá následně uspořádána oslava, během které dochází k »očištění« odsouzeného člověka během společného jídla a pití.   

Jaké jsou další tresty?
Mezi tresty romských soudů patřila ztráta majetku nebo finanční pokuta. Dnes už se využívá jen pokuta a vyloučení. To je nejvyšším potrestáním a uděluje se v závažných případech.

Víte, že...
...olašští Romové přitom patřili až do poloviny minulého století mezi nejchudší vrstvy?
...dnes důsledkem různých forem »obchodování« patří mezi nejbohatší vrstvy Romů?
...největší hodnotou pro olašské Romy je zlato?

Kdo je Tibor L.?
Jde o čelného představitele olašských Romů v Brně, je známý jako Karika. Nikdy nebyl soudně trestaný, přestože jeho jméno před osmi lety figurovalo v kauze Luhaňské brigády. Tehdy přiznal nákup zbraní i střeliva a před soudem uvedl, že v herně dokáže utratit i půl milionu korun na noc. Jezdí v mercedesech a BMW.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.