iPhone slaví: 10 let volání s jablkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

iPhone slaví: 10 let volání s jablkem!

Steve Jobs (†56) představuje první iPhone.
Steve Jobs (†56) představuje první iPhone. (Foto Aha! – Petr Novotný, Reuters, archiv firem)

Chytrý dotykový telefon má dnes skoro každý. A kdo ho nemá, jako by nebyl. Na začátku přitom stál černý skvost od firmy Apple, který totálně převrátil pohled na telefony a komunikaci.

Do té doby byly telefony téměř bez výjimky jen tlačítkové a valné většině lidí stačilo, že umí telefonovat a posílat SMS. Jenže pak přišel vizionář Steve Jobs se svým iPhonem a svět se otočil. Nastala mobilová revoluce, třebaže měl tenhle mobil vepředu jen jedno jediné tlačítko! Chytré telefony, které byly do té doby jen výstřelkem technologických bláznů, se staly běžným nástrojem. Dnes je i malé děti a důchodci.

Zabiják přístrojů
Díky iPhonu, který udával směr, se telefony naučily prohlížet internet a ne jen jeho okleštěnou mobilní verzi. Objevily se miliony mobilních aplikací od jednoduché svítilničky přes hry a kancelářské programy až po mobilní bankovnictví. Revoluce, kterou iPhone odstartoval, dnes pohřbívá přístroje jako jsou kompasy, navigace, přenosné přehrávače, herní konzole, kompaktní fotoaparáty, diáře, stopky a v nejmodernějších domácnostech i peněženky, klíče a ovladače na všechno možné. Telefon je plně nahradí.

Dnes propadák
Žádná selfíčka, mizerný foťák co neumí video a hlavně žádné nové aplikace. Takový byl první iPhone. Nastavit jste ho mohli jen s pomocí počítače a 2g internet, který uměl, byl pomalý k uzoufání. Přesto se na něj stály obrovské fronty, a kdo ho měl, byl za frajera. Hlavně, tenhle přístroj měl dotykovou obrazovku.


Co jednička neuměla?
*ZMĚNIT TAPETU. Ve výbavě byla jen černá tapeta, nic jiného.
*RYCHLÝ INTERNET. Stahovalo se rychlostí 500 kb/s, dnes zoufalá nuda.
*STÁHNOUT APLIKACI. App Store neexistoval, žádná navigace, stahování her.
*NATOČIT VIDEO. Mobil jen fotil. Na dnešní dobu mizerně...
*POSLAT OBRÁZEK. SMS byly jen textové.
První byl vzácnost
Úplně první iPhone stál v USA s dvouletou smlouvou 499 dolarů. Do ČR se dovážel jen individuálně a většinou za cenu okolo 600 dolarů. S daní a poštovným tedy zhruba 15 tisíc korun. Oficiálně se v Česku objevil až model 3G za bezmála 12 tisíc korun.

Zaplavil i Česko
Přístroj iPhone se stal celosvětovým fenoménem a jako velká voda vtrhl i do Česka. 10 let od uvedení prvního modelu jich je tady zhruba 700 000 až 800 000 všech generací, podíl uživatelů chytrých mobilů s nakousnutým jablkem se u operátorů pohybuje mezi pěti a devíti procenty. Klenot za 300 mega!
Kdo si chce pořídit současný nejnovější model se v provedení 7 Plus s 265 GB, musí sáhnout poměrně hluboko do kapsy. Takový kousek se v Česku prodává za nějakých 31 400 Kč. Ovšem tohle to je nic proti kousku iPhone 5 z dílny britského klenotníka Hughese. Díky zlatu a diamantům se jeho cena vyhoupla v přepočtu přes 300 milionů korun.

9:41

Proč je na reklamních fotkách iPhonů čas 9:41? Přesně v tenhle čas Steve Jobs představil v roce 2007 první model telefonu.

Víte, že...
...v roce 2016 oznámil Apple 1 miliardu prodaných iPhonů?



Přečtěte si
ritch.morr...@...
13. 12. 2018 • 14:27

Kdyby s tim tolik nepospíchali tak mohl bejt jenom iPhone 3, zato by víc vydržely a rozdíly mezi modelama by byly větčí. Takhle je to akorát pračka na peníze myslim. Jiný věci jsou zase super. Mamka má třeba seznam filmů, co chce od ježíška a já je stahuju přes https://bitport.io za pár vteřin, dřív jsem stahoval jedno album dva dny

GustavoWoltmann
9. 1. 2017 • 21:02

Neuvěřitelně jak ten čas letí. Brzy tu bude iPhone 10 či 15. Gustavo Woltmann

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.