Dnes se mění označovaní balených potravin: Už víš, co jíš! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dnes se mění označovaní balených potravin: Už víš, co jíš!

Správně x Špatně!
Správně x Špatně! (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Pokud vám lékař nařídil omezit sůl, nebo třeba chcete pár kilo zhubnout, budete mít ode dneška snazší život. Na všech balených potravinách už totiž musíte najít, jakou mají energetickou hodnotu a kolik je v nich tuků, cukrů, bílkovin či třeba soli. Aha! vám přináší přehled toho, co na obalech musí být.

Se značením výživových hodnot jste se sice mohli setkat už nyní, ale bylo to jen dobrovolné rozhodnutí výrobců. Povinně je totiž museli uvádět jen v případě, že na obale bylo nějaké výživové tvrzení – například, že výrobek obsahuje 0 % tuku. Ode dneška je ale nutné uvádět sedm základních údajů: 1. energetická hodnota, 2. tuky, 3. nasycené mastné kyseliny, 4. sacharidy, 5. cukry, 6. bílkoviny, 7. sůl.

Vždy v daném pořadí a v daných jednotkách, aby se zákazník mohl rychle orientovat. Musí být přitom zapsány přehledně v tabulce, v řadě za sebou jen v případě nedostatku místa. Doplnit seznam lze jen několika dalšími povolenými údaji, ale například o cholesterolu nesmí být mezi těmito výživovými údaji ani zmínka.

Zůstává přitom i povinnost uvést množství živiny, kterou se výrobek na obale »chlubí«. U bonbonů s tvrzením, že jsou obohacené o vitaminy, musí být ve výživové tabulce přesně dané, jakými a v jakém množství. Totéž je třeba pečivem s »s vysokým obsahem vlákniny«.


Musí se uvádět na obale:
*vždy na přední straně (hlavní zorné pole)
*povinná velikost písma 1,2 mm
*údaje v přepočtu na 100 g nebo 100 ml (dobrovolně na porci, přičemž musí být uveden jejich celkový počet)
*v tabulce (lineární formou jen při nedostatku místa)
*uvádí se kJ povinně, jen kcal nestačí
Dobrovolně lze uvádět:
*mononenasycené mastné kyseliny
*polynenasycené mastné kyseliny
*polyalkoholy
*škrob
*vláknina
*vitaminy/minerální látky

Není povoleno uvádět mezi výživovými údaji:
*Cholesterol
*TFA (omega-3 mastné kyseliny)
Pozor na sůl
Na etiketě musí být uveden údaj týkající se soli, nikoliv sodíku. Pokud potravina obsahuje přirozeně se vyskytující sodík, může být tato informace v blízkosti údaje o množství soli.

Jak s vitaminy
Lze je uvádět jen tehdy, pokud jsou v potravině ve »významném množství« (tedy pokud představují minimálně 15 % doporučeného denního příjmu u potravin a 7,5 % u nápojů), jinak se neuvádí vůbec.
Povolené výjimky
*Osvobozeny od povinného značení jsou např. balené vody, koření, sůl, cukr, čaj, ocet, droždí, žvýkačky nebo nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 %.
*Povinnost uvádět výživové údaje nebude platit pro výrobek, jehož největší plocha obalu bude menší než 25 cm². Což může být třeba balení jedné sušenky.
*Za obal se také nepovažuje papírová páska, kterou mají přes sebe často chleby.

Povinná sedmička
Výživové údaje, které ode dneška musí být na všech balených potravinách
1. energetická hodnota
2. tuky
3. nasycené mastné kyseliny
4. sacharidy
5. cukry
6. bílkoviny
7. sůl Energetická hodnota - doporučení na den: 8400 kJ/2000 kcal
Udává množství kilokalorií (kcal) nebo kilojoulů (kJ) ve 100 gramech (či mililitrech) daného výrobku. Energetická hodnota celodenní stravy by měla odpovídat našemu výdeji energií.

Bílkoviny – doporučení na den: 50 g
Jsou k životu nezbytně nutné. Jejich zdrojem mohou být potraviny rostlinného i živočišného původu.

Sacharidy – doporučení na den: 260 g (z toho cukry 90 g)
Dodávají organismu rychlý zdroj energie. Když ji nevydáváme, ukládají se do zásob v podobě tuku. Mezi nejvýznamnější patří sladkosti, čokolády, nebo bílé pečivo.
Tuky – doporučení na den: 70 g (z toho nasycené mastné kyseliny 20 g)
Měly by pokrýt 30 až 35 procent denního příjmu energie. Ideální jsou rostlinné, které mají lepší složení jednotlivých mastných kyselin a neobsahují cholesterol.

Sůl – doporučení na den: 5 g
Je důležitou součástí potravy, sodík zabraňuje ztrátám vody z organismu, a chlor udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle, je zdrojem jódu.

Víte, že...
...potraviny bez označení uvedené na trh před dnešní změnou mohou být na pultech do vyprodání zásob?



Přečtěte si
antonuis.j
13. 12. 2016 • 16:46

Etikety čtu odjakživa, ovšem otázka je, jestli to, co je na papíře, je i ve výrobku - napsat se dá všechno, že ano.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.