Objevte kouzlo JEŘABIN: Levně a chutně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Objevte kouzlo JEŘABIN: Levně a chutně!

Pokrmy z jeřabin jsou velmi chutné!
Pokrmy z jeřabin jsou velmi chutné! (Foto: ara)

Jeřáb je nenáročný strom, jehož plody se dají sbírat od srpna do listopadu. Děti jsou z nich nadšené! Navlékají je na nitě a tvoří tak jedinečné korále. Mají ale mnohem větší a hlavně chutnější využití! Můžete z nich připravit omáčky k masu, řadu džemů nebo kompotů. Také z nich lze udělat čaj, víno či likér.

Říká se, že je jeřáb jedovatý. To je však omyl. Pravdou ale je, že ve velkém množství užívaném zasyrova vyvolává kyselina parasorbová nevolnost a zvracení. Opravdu se otrávit hořce chutnajícími bobulemi však lze jen těžko.

Jedlé jsou plody všech jeřábů bez výjimky, některé jsou však přece jen chutnější a do kuchyně se hodí víc než jiné. Nejvíce chutné jsou plody jeřábu, který botanici nazvali moravský sladkoplodý.

Důležitý vitamín C
Jeřabiny obsahují hlavně vitamin C, kterého mají i sušené plody více než citrony. Dále v nich můžete najít vápník, železo, jód, karotenoidy, organické kyseliny, pektin, třísloviny a hořčiny. Pomáhají při poruchách činnosti štítné žlázy, menstruačních a klimakterických potížích, při revmatismu či některých virových onemocněních. Mají mírně projímavý a močopudný účinek. Jeřabinové víno

Potřebujete:

  • 1,5 kg jeřabin
  • 1,3 kg cukru
  • půlku citronu
  • kvasinky šery
  • živnou sůl
  • asi 3 l vody

Postup: Svařte vodu s cukrem a nechte vychladnout. Vyzrálé, sladké, mrazem ožehnuté jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, rozmačkejte, nalijte do pětilitrové láhve a zalijte cukerným roztokem. Do něj přidejte podle návodu kvasinky a živnou sůl. Promíchejte a poklaďte plátky oloupaného citronu. Láhev uzavřete kvasnou zátkou a postavte do teplé místnosti na šest až osm týdnů. Po vykvašení stočte víno do lahví. Láhve uzavřete a uložte do chladu.

Marmeláda z jeřabin

Potřebujete:

  • 800 g jeřabin
  • 1/2 l  vody
  • 750 g želírovacího cukru
  • šťávu ze 2 pomerančů

Postup: Jeřabiny očešte z lat a nechejte přes noc v mrazáku. Ráno vytáhnětě a uvařte je s 1/2 l vody doměkka, aby bobule praskly. Poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu s želírovacím cukrem. Dochuťte šťávou z pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic. 

Jeřabinový likér

Potřebujete:

  • 2 kg jeřabin
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody
  • 1 l vodky, třešňovice, případně žitné
  • dle chuti několik hřebíčků
  • skořici
  • sušenou citrónovou kůru

Postup: Nejlépe pětilitrovou láhev naplňte jeřabinami, zalijte je vychladlým cukerným roztokem a alkoholem. Přidejte koření dle chuti. Láhev uzavřete korkovou zátkou a nechejte stát asi tři týdny, nejlépe na okně, kam se opírá slunce, ovšem v teplé místnosti. Zrající likér by měl mít stálou alespoň pokojovou teplotu. Hotový výrobek přefiltrujte a přelijte do láhví.



Přečtěte si
baronessa
17. 11. 2016 • 17:05

Doporučovat konzumaci divokého jeřábu je skutečně odvaha. Je nepoživatelný, hořkotrpký. Jedlý jeřáb, to je něco jiného. Rozlišovacím znakem jsou listy. Nejedlý jeřáb má listy jako pilku po celém obvodu, jedlý jeřáb má část listu hladkou. Taky plody jsou světlejší a trochu větší. Kompot se musí napřed připravit tak, že se plody (obrané) prosladí cukrem, další den se v tom uvaří, nechá přes noc a teprve třetí den se ve sklenicích steriluje. Receptům z AHA zásadně nevěřím.

jity
17. 11. 2016 • 14:42

Pěstujeme černou jeřabinu, ze které dělám marmeládu, která je zdravá a má spoustu vitamínu. Podělím ještě příbuzenstvo a ti si dělají i kompoty.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.