Jak se fotí krokodýli? Podvodní tanec s draky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak se fotí krokodýli? Podvodní tanec s draky!

Možná je i krokodýl zvědavý a zaskočený drzostí lidí, proto neútočil.
Možná je i krokodýl zvědavý a zaskočený drzostí lidí, proto neútočil. (Foto Profimedia.cz)

Byli nažraní, líní? Nebo úplně zapomněli na instinkty dravců? Je neuvěřitelné, že tenhle »tanec s draky« byl skutečně jen romantickým dostaveníčkem krokodýlů a potápěčů pod hladinou. Dopadlo to dobře, odvážlivci mají ruce i nohy na svých místech, na těle ani šrám.

Přírodovědci a filmaři Forrest Galante a Mark Romanov pořídili neuvěřitelné záběry ze života krokodýlů. Plavali s nimi pod vodou, natáčeli je a studovali jejich zvyky. „Oba jsme od malička fascinováni plazy, přišli jsme do styku se stovkami podobných živočichů, když pochopíte jejich charakter, není se čeho bát. Ale respekt mít musíte,“ říká Forrest Galante. Kde natáčeli, říct nechce. „Aby tam nikoho nenapadlo vlézt,“ usmívá se. „Tak jako nás, dva blázny do plazů.“

Oba filmaři měli prý speciální neopreny, které simulovaly kůži plaza. Tmavé a světlé odstíny a šupiny měly vyvolávat dojem, že jde o krokodýly. „Měli jsme přesvědčit zvířata, že jsme jedněmi z nich.“

Kombinéza pohlcovala pachy lidského těla, elektrické výboje organismu. „Nesměli jsme také jakkoli dát najevo rozrušení, nervozitu, strach. Byli jsme spíš neteční, ignorovali jsme šest obrovských zvířat, jako by tam nebyli,“ líčí se Galante.
* * *
Po chvíli přizná, že se snažili uvěřit, že je neopreny ochrání. „Ano, mohlo to dopadnout hůř. Ale naučili jsme se rozpoznat chování těchto plazů, počítali jsme se vším. Byli jsme jim vydání na milost, také jsme se nemuseli trefit do dobré nálady,“ tvrdí Romanov. „Jsou fenomenální.“ V některých záběrech se dokonce osmělili a byli jen v plavkách. To ve chvíli, když krokodýli připustili, že to, co okolo nich plave, je součást přírodní říše.

Film, který natočili, se jmenuje Tanec s draky. Krokodýli skutečně draky nebo jiná pohádková zvířata připomínají. Jsou tak tajemní, vyhlížejí majestátně.

Víte, jak silný stisk má krokodýl?
Člověk vyvine stisknutím čelisti sílu asi 600 newtonů (N), což se rovná zhruba váze 60 kilogramů.

Pitbullové nebo vlčáci kolem 1300 newtonů a rekordmany jsou mezi psy mastifové s necelými 1700 newtony.

Lvi a žraloci vyvinou v zubech sílu asi 3000 newtonů, všechny je ale předčí hyeny se silou 5000 newtonů

A krokodýlí tlama je opravdu smrtící past! Bez problémů vyvine sílu 16 000 newtonů!

Krokodýlí však mají svaly v čelisti příliš specializované. Jsou schopní tuto neuvěřitelnou sílu vyvinout pouze k zavírání tlamy. Svaly k otevírání čelisti jsou naopak extrémně slabé – stačí je spoutat slabým provazem a ani si neškrtnou!


Víte, že…
…krokodýl má 64 až 68 špičatých zubů a může s nimi pouze kousat a trhat, nemůže žvýkat? Krokodýlům se zuby vyměňují jako žralokům, když se nějaký vylomí, je nahrazen zubem, který vyrůstá pod právě vylomeným. Krokodýli mají nové zuby naskládané na sobě pod starými jako kornoutky zmrzliny.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.