Podzimní ovoce: Špendlíky aneb mirabelky! Recepty z pikantních příbuzných švestek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Podzimní ovoce: Špendlíky aneb mirabelky! Recepty z pikantních příbuzných švestek!

Mirabelky
Mirabelky (Foto ara)

Mirabelky, špendlíky... žluté knoflíky konce léta, které jsou doma i na leckteré mezi. Na skladování jsou choulostivější, než švestky, takže je nejlepší je hned sníst... Nebo z nich uvařit dobroty!

Mirabelky jsou poddruh švestky domácí. Mají drobné plody, a jejich slupka je pevná a tenká, proto se snadno sloupává. Máme je rádi kvůli sladké a příjemně aromatické dužině, která se lehce odděluje od pecky. Proto jsou také pálenky, kompoty a zavařeniny pikantní a mají osobitou chuť. Obsahují vysoké množství vitamínu B, C, železa a minerálních látek.

Anglická marmeláda z mirabelek
Budete potřebovat: 200 ml vody (nebo pomerančového džusu), 2 lžičky kyseliny citronové, 1 hvězdičku badyánu, lžičku skořice, 8 hřebíčků, 2 želírovací cukry 3:1, kousek (asi 3cm) čerstvého zázvoru, 0,5 dl rumu

Postup: Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši procedíme. Zcezenou kaši odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 – 7 minut, sbíráme pěnu. Ke konci varu přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a rum.

Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.


Recept na čatní ze špendlíků či mirabelek
Budete potřebovat: 1 kg mirabelek, 300 g cukru krupice, 150 ml červeného vinného octa, 1 červenou a 1 hnědou cibuli, 5 stroužků česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, skořice, sůl

Postup: Mirabelky podusíme spolu s nakrájenou cibulí a rozdrceným česnekem, po chvíli přidáme vinný ocet a koření. Vše dusíme, dokud nevznikne hustá hmota. Dochutit můžeme podle vlastního vkusu, třeba ještě badyánem, ale i kardamonem, tymiánem nebo jiným aromatickým kořením.


Mirabelkové košíčky
Budete potřebovat: 200 g listového těsto, 100 g másla, 800 g mirabelek, mouku na posypání válu, ½ lžičky mleté skořice, 150 g třtinového cukru, 15g tymiánu, 4 snítky tymiánu, 1 vejce

Postup: Do hrnce se silnějším nepřilnavým dnem dáme máslo, necháme roztát, přidáme mirabelky, poprášíme cukrem a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni změknout (5 – 10 minut). Na pomoučeném válu rozválíme listové těsto a vykrojte z něj 4 stejně velká kolečka. Ovoce lžičkou vyndáme z hrnce a přendáme do menších keramických koláčových misek, do každé přidáme snítku tymiánu. Přes zapékací mističky dáme vykrojená kolečka (měla by být aspoň o 1cm větší než je průměr mističek). U krajů těsto pořádně stlačte prsty a nakonec potřete rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak vyndáme z trouby a před podáváním necháme aspoň 10 minut vychladnout.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.