Převrat v cenách plynu: Poznáte, jak moc vás ždímou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Převrat v cenách plynu: Poznáte, jak moc vás ždímou!

Šéfka ERÚ Alena Vitásková bude každý čtvrtrok říkat lidem, kolik mají platit za plyn.
Šéfka ERÚ Alena Vitásková bude každý čtvrtrok říkat lidem, kolik mají platit za plyn. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Češi radujte se, plyn může být levnější! Šéfka Energetického a regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková (59) včera řekla, kolik bychom měli správně platit za 1 MWh plynu.

O jaké cifry tedy jde? Pokud na plynu je vaříte, měla by vás 1 MWh vyjít na 1011 Kč, jestli i ohříváte vodu, tak je to 861 Kč a v případě, že i plynem topíte, máte platit 811 Kč. Jestli »cvakáte« víc, obchodníci vás berou na hůl! Teď s dodavateli můžete začít vyjednávat.

Na přemrštěné ceny plynu letos v lednu upozornil deník Blesk. Někteří dodavatelé si účtovali za jednu MWh třeba i 1500 Kč! Vzhledem k lednové ceně plynu na burze (tam obchodníci nakupují), tak měli i 140% marži.
Tomu je teď konec! „Nechceme plně regulovat trh. Jde o takzvanou indikativní cenu, kterou každé čtvrtletí zveřejníme. A podle ní se můžou lidé orientovat a jednat s obchodníky o tom, kolik jim zaplatí,“ řekla Vitásková, která však upozornila na fakt, že ceny nejsou pro obchodníky závazné, tudíž nejde o regulaci.

Podle Vitáskové může zavedení indikativních cen přinést úspory v cenách, které domácnosti za plyn platí. „V případě, že jsou obchodníci na hranici svého ceníku, tak by se ve vztahu k indikativní ceně jednalo o úsporu několik miliard korun, řádově pět až osm miliard,“ uvedla Vitásková.

Cena může být i nižší
Indikativní cena není ovšem spodní hranicí. „Jde pouze o doporučenou cenu. Je stanovena i s ohledem na menší dodavatele,“ řekla Alena Vitásková. Například cena plynu na burze NCG, kde dodavatelé nakupují, je k včerejšímu dni 15,45 euro (cca 420 Kč). Na tuto částku jít samozřejmě nejde, nicméně, lze se jí při vyjednávání přiblížit.

Jak se tvoří cena?
Cenu plynu stanovují asi z 80 procent dodavatelé. Zbylých 20 procent tvoří takzvaná regulovaná složka, kterou každoročně stanovuje ERÚ. Patří do ní například poplatky za distribuci nebo přepravu.

Přečtěte si
lalia
31. 8. 2016 • 21:24

Jak máme poznat,že nás berou na hůl?Ty výpisy jsou nepřehledné a zamotané,že si z toho nic nevybereme a srovnání s jiným dodavatelem je také diskutabilní.Mají zase jiné poplatky a vyjde to nastejno.Nej.by byl jeden,nebo dva dodavatelé.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.