Zpověď odvážlivce: To já si nechám vyměnit hlavu! U italského Dr. Frankensteina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zpověď odvážlivce: To já si nechám vyměnit hlavu! U italského Dr. Frankensteina!

Valerij už se těší na nové tělo.
Valerij už se těší na nové tělo. (Foto Profimedia.cz)

Když před dvěma lety italský chirurg Sergio Canavero prohlásil, že provede transplantaci hlavy, znělo to jako morbidní vtip. Teď už je však zřejmé, že to myslel vážně. První pacient mu bezmezně věří!

Valerij Spiridonov (31) nemá co ztratit. Je nevyléčitelně nemocný a jeho svaly se pomalu, ale jistě vytrácejí. Svůj osud tak svěřil do rukou »doktora Frankensteina«, jak se Canaverovi s oblibou přezdívá. Už v prosinci příštího roku by mu měl k hlavě přišít nové tělo a Valerij by se tak po téměř 30 letech mohl opět postavit na nohy!

„Uvědomuji si rizika operace, je jich mnoho. Ale strašně moc si chci zkusit, jaké to je mít nové tělo – dřív než mě má nemoc zabije,“ říká odhodlaně počítačový expert s tím, že se Canavero chystá v září zveřejnit detaily unikátní operace. Ta samozřejmě začne uříznutím obou hlav od těl, speciálním lepidlem chirurg spojí Valerijovu míchu s dárcovou. Po sešití všech svalů, cév, trubic a kůže bude pacient na čtyři měsíce uveden do umělého spánku, aby srůstání nenarušoval nežádoucím pohybem. „Po probuzení bych měl být schopen normálního pohybu a měl by mi dokonce zůstat můj hlas,“ těší se Valerij, který dostane silné léky, které by měly zabránit odmítnutí dárcovského těla. Celá tahle »sranda« vyjde odhadem na půl miliardy Kč...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.