Nejhorší čas na cestu k Jadranu? Zítra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejhorší čas na cestu k Jadranu? Zítra!

Na cestu k moři se totiž vydají statisíce Němců.
Na cestu k moři se totiž vydají statisíce Němců. (Foto: ara)

Když si půlka Německa vezme dovolenou, znamená to na cestě k Jadranu každoročně pořádný chaos. Letos se přidá i rozkopaná Vídeň, 120 tisíc technařů na festivalu v Grazu a ruský prezident Putin, který zavře slovinskou dálnici.

Plánovali jste v sobotu vyrazit k moři? Tak to jste si podle evropských autoklubů nemohli vybrat horší den. Nejhorší v celém roce. Na cestu k moři se totiž vydají statisíce Němců. V Bavorsku a Bádensko-Württembersku totiž začaly prázdniny.

K tomu se přidává i druhá vlna prázdnin v Berlíně, Hamburku, Braniborsku, Šlesvicko-Holštýnsku a Meklenbursku a prázdniny začaly i na jihu Nizozemska. Celozávodní dovolenou navíc na tuto sobotu vyhlásila i řada velkých německých firem včetně automobilek.

Aby toho nebylo málo, čeká vás i noční práce na silnici na obchvatu Vídně a řada dalších silničních oprav na rakouských dálnicích. U Grazu navíc zítra končí hudební festival s účastí až 120 tisíc lidí.

A kdyby se vám přece jen podařilo probojovat se až k rakousko-slovinské hranici, narazíte na úplně uzavřený tunel Karavanky vedoucí do Slovinska a za ním uzavřenou dálnici z Jesenice až do Lublaně. Ve Slovinsku je totiž na návštěvě ruský prezident Vladimir Putin a až do zítřejšího večera kvůli němu bude uzavřená i silnice do Kranjske Gory nebo průsmyk Vršič.

„Doporučil bych vyrazit zítra ráno, nejpozději dopoledne, nebo až v noci ze soboty na neděli nebo v neděli,“ radí Petr Vomáčka z autoklubu UAMK.
Problematické pasáže totiž podle něj nejde objet. „Asi nejlepší varianta je pokusit se jet přes Maďarsko. Nejsou tam ale tak kvalitní silnice a je to i časově náročnější. Je to navíc trasa pouze pro zkušené řidiče.

Rozhodně ne pro ty, kteří nejsou zvyklí řídit opravdu dlouhé trasy na jeden zátah,“ varuje Vomáčka. „Stejně se ale zácpám nevyhnete. Když se dostanete až k Záhřebu, napojíte se na dav mířící na jih,“ dodává. Druhou variantou je proplést se nástrahami rakouských dálnic a slovinskou dálnici objet přes italské Udine a Terst. „Téměř jistě to bude ucpané a řidiči si připlatí i 12 eur za italské mýto. Itálie je navíc země s velmi drahým benzinem,“ dodává Vomáčka.


Tohle vás zítra zastaví
Dálnice D1 – první zkouška nervů na zúžení před Brnem.
Vídeň – hlavní tah, dálnice A23 bude v obou směrech svedena do jednoho pruhu. Opravy budou probíhat celý víkend v nočních hodinách. Přesné časy si určí sami stavitelé.
Graz – festival taneční hudby Lake Festival u Schwarzelsee. Končí zítra a pořadatelé hlásí okolo 120 tisíc návštěvníků, kteří ho postupně budou opouštět. Smísí se s německými dovolenkáři, kteří budou přes Graz a Maribor objíždět uzavřenou slovinskou dálnici.

A4 za Mariborem – výstavba nové dálnice mezi Mariborem a Záhřebem, očekávají se kolony v obou směrech.
Villach – Karavaky – kvůli bezpečnostním opatřením spojeným s návštěvou prezidenta Putina bude po celou sobotu uzavřen tunel Karavanky. V sobotu od 9 do 18 hodin i úseky Kranjska Gora, Jesenice , Lublaň a průsmyk Vršič.


Další trable ve Středomoří:
Itálie: Většina italských firem má v srpnu celozávodní dovolenou. Davy se budou přesouvat i tady.
Francie: Pracovníci Air France až do 2. srpna stávkují. Jen mezi Prahou a Paříží kvůli tomu nelétají 4 lety ze šesti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.