Unikátní průzkum: 90% Čechů jsou migranti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Unikátní průzkum: 90% Čechů jsou migranti!

Fotografie
Fotografie (internal)

V občance máte uvedenu českou národnost, příbuzné nikde v zahraničí nemáte... Myslíte si, že jste čistokrevní Češi a vaši předkové žili v české kotlině stovky let? Nejspíš se mýlíte! Podle genetického výzkumu má jen 10 procent obyvatel typicky české geny. Prabáby a pradědové ostatních přišli na naše území z různých koutů světa.

Kdo má zájem a prachy, může si nechat svůj genetický profil rozklíčovat a zařadit. Díky tomu lze zjistit, odkud přesně váš předek přišel, než se rozhodl usadit ve stínu hory Říp.  Ale nemáte zaručeno, že vás výsledek potěší. S největší pravděpodobností se dozvíte, že nemáte typicky »české« geny.

Největší podíl u nás mají lidé jiného slovanského původu, následují potomci románských kmenů ze západní Evropy. „Stále se rozšiřuje vzorek lidí, kteří se nechávají testovat. Poměry různých etnických skupin ale zůstávají v zásadě stejné,“ popisuje Marek Minárik ze společnosti Genomac, která se testování DNA zabývá.


Z čeho jsou namíchaní Češi?
*10 % čistí Češi – mají genom, který se téměř nevyskytuje jinde než v české kotlině.
*37 % Slované
*25 % západoevropané (Francie, část Německa, severní Itálie)
*9 % Balkánci
*9 % Semité (Arabové, Židé)
*7 % Germáni a Skandinávci
*3 % exotický původ
Slovani, odkud jsme?
Slované se dělí na východní (Bělorusové, Rusové a Ukrajinci), západní (Češi, Lužičtí Srbové, Poláci, Slováci) a jižní (Bulhaři, Chorvati, Slovinci, Srbové a Makedonci). A kde se vzali, odkud přišli? Původ je nejasný, český archeolog Lubor Niederle tvrdil, že se na své území dostali migrací ze své pravlasti, umísťované do Zakarpatí.

Víte, že...
...základní verze geografického testu vyjde na 2950 korun. Za rozšířenou, u které se dozvíte o svých předcích více podrobností, zaplatíte 4950 Kč.
Za cystickou fibrózu mohou Keltové
Keltská kultura je v Česku v poslední době populární. Bohužel kromě pozůstatků hradišť, oppid, bronzových zbraní a zajímavých názvů řek a pohoří nám Keltové zanechali i dědictví, o které nikdo nestojí. Jde o genetickou mutaci známou jako G551D, která způsobuje onemocnění cystickou fibrózou. V české populaci je výskyt této mutace vysoký, stejně jako v části Rakouska, v Anglii, Skotsku, Irsku a Bretani. Cystická fibróza postihuje zejména plíce a je neléčitelná. Aktuálně se nemocní dožívají v průměru 32 let.
Češi trpí na kyčle
Podstatně později než dispozice pro cystickou fibrózu se v tuzemsku vyvinuly genetické problémy s kyčlemi. Patrně ve středověku, kdy se nevolníci nemohli volně pohybovat a stěhovat, začaly v české populaci více než jinde v Evropě cirkulovat dispozice pro kyčelní dysplazii. Vadě se dokonce říkalo v 19. století mezi lékaři říkalo »bömische Hüfte«, tedy česká kyčel. Proto lékaři tolikrát a pečlivě kontrolují kyčle miminek.
Potomek Tutanchamona žije v Kopřivnici
Slavný faraon Tutanchamon vládl před třemi tisíci lety starověkému Egyptu. Jeho mumii objevil roku 1922 egyptolog Howard Carter. Když vědci rozklíčovali jeho kompletní DNA profil, porovnali ho genetici Genomacu s dostupnou databází českých profilů a ukázalo se, že jeden z jeho potomků žije v Kopřivnici a jmenuje se Josef.

Indiánská prababička
I když se v rodinné historii nezachovaly zmínky o exotické prababičce, někteří Češi mají ve své DNA přimíchané skutečně neobvyklé stopy. V ženské linii se objevila třeba indiánka z Latinské Ameriky.
20 % kukaček
Genetické testy odhalují, že asi 20 procent dětí není potomkem muže, jehož má v rodném listě. Nelze ale říct, že by toto číslo platilo pro celou populaci. Na testy totiž obvykle chodí muži, kteří už mají podezření.

Potomci Velkomoravanů
Stovky lidí ze Slovácka by se letos mělo dozvědět, zda jsou potomky obyvatel Velké Moravy. Loni na podzim odevzdali vzorky DNA pro historické bádání.

Přečtěte si
nicnezpravda
14. 7. 2016 • 11:57

Já mám možná italské předky

brunos
14. 7. 2016 • 05:19

Než dát 5tis.kč za takový nesmysl tak mi stačí že jsem čech dle občanského průkazu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.