Magické výlety po Česku: Záhadná místa z ptačího pohledu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Magické výlety po Česku: Záhadná místa z ptačího pohledu!

Zřícenina hradu Zvířetice. V jednom z dalších dílů našeho seriálu se jí podíváme na zoubek. A že tu straší, o tom nikdo nepochybuje…
Zřícenina hradu Zvířetice. V jednom z dalších dílů našeho seriálu se jí podíváme na zoubek. A že tu straší, o tom nikdo nepochybuje… (Foto David Malík)

Je čas začít plánovat pohodové, netradiční a možná i trochu záhadné letní výlety, přičemž s Nedělním Aha! si můžete užít dobrodružství vskutku tajuplná. Pojďte s námi do neznáma, na místa, kam se většinou moc nechodí, ale mají zase svoji magii, lehce dekadentní krásu. Jsou to místa na okraji, mystická, fotogenická.

Poznejte Českou republiku z dosud neprobádané stránky a navštivte tajemná místa. Jistě jste tu ještě nebyli, nejsou to masovky typu Konopiště, Macocha. Vydali jsme se do nejzapadlejších koutů, nafotili jsme pro vás ta tajemná místa shora, z ptačí perspektivy. Sjezdili jsme Čechy, Moravu i Slezsko křížem krážem, nalétali dronem desítky hodin, abychom vám během léta předložili ucelený pohled na naši zemi právě okem malého vrtulového špiona. Vězte, že je nač se dívat a že najdete inspiraci pro výlety, když chcete utéct civilizaci a užít si tajemna…

Kostel a hřbitov ve Štiboři

V malé vesničce na Domažlicku, kde žije jen 73 obyvatel, a o které se poprvé zmínili už v roce 1248, stojí kostel svatého Mikuláše se hřbitovem, který si nezadá s kulisami z hororu. I když patří mezi nejstarší kulturní památky v Plzeňském kraji a je tak i chráněn, opravy se nekonají.

O kostel se přestali starat po druhé světové válce, začátkem 70. let minulého století v něm ale prý ještě probíhaly mše. V roce 1979 se zřítil krov lodi, kvůli opravě sundali z věže báň, ta už se tam ale nikdy nevrátila, ztratila se.

Komunisté jej pak z důvodu nepotřebnosti odsoudili k odstřelení, naštěstí k tomu ale nedošlo. Kostel je teď majetkem města Poběžovice, které plánuje jeho opravu.

Kousek od kostela je i zchátralá budova fary, nejvíc ale na člověka zapůsobí opuštěný hřbitov. Převrácené náhrobky německých obyvatel, na mnohých z nich ještě fotky zesnulých.

Zajímavostí je náhrobní deska, zřejmě romantická, s podivným výjevem dvou dětí.


Vodní tunely u Ejpovic

Industriální památky jsou poslední dobou velkým lákadlem a vodní tunely u měst Klabava a Ejpovice nedaleko Rokycan milovníky těchto míst rozhodně nezklamou. Jsou zasazeny doprostřed přírody, ve které překvapí svou betonovou syrovostí.

Vznikly kvůli těžbě železné rudy v okolí Ejpovic, bylo totiž nutné odklonit původní tok řeky Klabavy. V roce 1958 tak začali razit dva tunely o průměru 5 metrů. Slavnostně je otevřeli v roce 1960, nízké kvalitě rudy ale těžbu v roce 1967 ukončili a řeka se vrátila do původního koryta. Z 1560 m dlouhých tunelů tak zbyly jen respekt vzbuzující atrakce. Ten levý si dokonce můžete projít či projet na kole a poté se vykoupat ve vodní nádrži Ejpovice. Leží asi 1 km od železniční stanice v Ejpovicích, ze které se k nim v pohodě dostanete.
Maximální vrstva masívu nad tunely je až 87 m.


Zřícenina kaple sv. Jana Nepomuckého

Krásnou procházkou s tajemným závěrem je návštěva zříceniny kaple u Týnce v okrese Klatovy. Když se vydáte z Týnce či nedaleké obce Loreta po žluté značce, snadno ji najdete. Dočkáte se nejen magického zážitku, ale také krásného výhledu, přece jen kaple kdysi sloužila jako rozhledna.
Z původní čtvercové stavby s kupolí z roku 1730 se dochovaly jen obvodové zdi. Velký dojem udělá otevřená střecha, jejíž kraje obrostly stromky a pohled je proto jako do jiného světa. Opuštěný dům uprostřed lesa ještě ozvláštnila umělkyně Kristýna Kužvartová. V rámci projektu Zaniklé a ohrožené kostely na jeho podlaze ze 7000 tisíc cihel, štěrku a písku vytvořila dílo Kapka aneb Hladina hloubky, zvlněnou stejně jako vodní hladinu.


Chata na pilíři u Chotěšova

Chaloupka na kuří nožce, tu byste při cestě podél řeky Radbuzy rozhodně nečekali. Nedaleko města Chotěšov přímo uprostřed řeky ale právě taková stojí. Postavili ji místní nadšenci na pilíři bývalé železniční vlečky. Ta odbočovala z trati mezi Stodem a Chotěšovem a mířila do dolů Austria a Bayerova. Po jejím zrušení rozebrali železnou konstrukci, žulové pilíře ale zůstaly. Parta v rámci letního tábora se pak rozhodla, že na tom uprostřed vody postaví dřevěnou chatu. Po vodě k němu dopravili klády a další materiál. Za necelých 14 dní byl pohádkový srub hotov a připraven pro první návštěvníky, kteří se do něj dopravovali pomocí lanovky a horolezeckého vybavení. Dnes už je možno chatu vidět jen ze břehů, i takový pohled ale stojí za to. K tajemnému místu, které zaujme jak děti, tak i dospělé, dojdete přímo z Chotěšova po modré značce.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.