»Druhanda« Johanka (8): Máma ji učí doma, tak si už naordinovaly prázdniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

»Druhanda« Johanka (8): Máma ji učí doma, tak si už naordinovaly prázdniny!

Johanka s matkou poslaly pozdrav z rakouských hor.
Johanka s matkou poslaly pozdrav z rakouských hor. (Foto Aha! – Martin Sekanina a Helena Lacinová, Facebook)

Na prázdniny si většina dětí musí ještě pár dní počkat. Pro žačku druhé třídy Johanku Scharsmied (8) z Krásna na Sokolovsku už škola skončila. Matka Helga (42) ji totiž učí doma a už od konce května si naordinovaly prázdniny.

Celá rodina i se psy se vydala putovat obytným autem po světě. Již projela osm evropských zemí přes Německo, Rakousko až do Rumunska. Před dvěma dny se vrátili zpět do Čech a za dva týdny plánují cestovat do Ruska. Snem je Čína.
„Poznávání je nejlepší škola do života hlavně pro Johanku.

O každé navštívené zemi jsme jí něco řekli. Zdrželi jsme se tam, kde se nám líbilo,“ prozradila Johančina matka Helga.Svobodné povolání ji časově neomezuje a může učit dceru doma, nebo na cestách. „Máma jako učitelka je fajn, i když umí být taky někdy přísná,“ práskla žačka domácí školy na maminku.
Domácí škola?
Nezná budík ani zvonění
Učení v domácích podmínkách popsala Johančina matka a učitelka v jedné osobě takto. Počká, až se dcera probudí. Podle toho, jak se cítí, probírají učivo. Někdy více češtinu, jindy matematiku. „Patnáct minut stačí, aby dítě látku pochopilo, a pak už jen procvičujeme. Když vidím, že ji to už nebaví, jdeme ven. Malovat, sbírat bylinky a kytičky,“ popsala Helga domácí vzdělávání dcery a připodobnila ho k systému lesních školek. „To se dá praktikovat i na cestách,“ poznamenala.Dvakrát ročně Johančiny znalosti přezkouší pedagog a odsouhlasí nebo neodsouhlasí matkou navrženou známku. Johanka zatím dostala samé jedničky. „Až bude chtít nastoupit do běžné školy, nebudu jí bránit,“ dodala matka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.