Záchrana zvířecí rodinky: Labutě kličkovaly mezi auty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Záchrana zvířecí rodinky: Labutě kličkovaly mezi auty!

Po silnici do Záhoří u Písku se vydala na výlet osmičlenná labutí rodinka.
Po silnici do Záhoří u Písku se vydala na výlet osmičlenná labutí rodinka.  (Foto pro Aha! – Martina Šejnová, Obecní úřad Záhoří)

Na výlet přes frekventovanou silnici se na Písecku vydala osmičlenná labutí rodinka. Zabránit masakru se podařilo jen díky všímavosti některých lidí.

Při záchranné akci pomáhal každý, kdo měl ruce a osud ptáků jim nebyl lhostejný. Starosta obce, místní hajný, policie i někteří automobilisté. „Dvě dospělé labutě a šest jejich potomků si udělalo výlet od rybníku Jezara po silnici I. třídy,“ uvedl starosta Záhoří Petr Kápl. Naštěstí vše dobře dopadlo.

Zaměstnanci záchranné stanice Makov ptáky odchytili a odvezli do bezpečí. „Na silnici jde o život nejen ptákům, ale v případě srážky i řidičům V posledních dnech je to už druhá labutí rodinka, kterou jsme odchytili a přestěhovali do nového domova,“ potvrdil šéf záchranné stanice Makov Libor Šejna.
Proč jdou po silnici?
„Labutě vnímají nebezpečí, které na ně číhá v přírodě. Co by je ale mohlo čekat na frekventované silnici, netuší. Takovou situaci ony neznají. Jdou prostě do nové lokality, a protože všude kolem je vysoké obilí, vydají se cestou, která se jim zdá přehledná. Bohužel, pro některé to bývá cesta poslední,“ uvedl Libor Šejna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.