Hořký konec krále komiků: Uštvaný Burian zemřel na rýmu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hořký konec krále komiků: Uštvaný Burian zemřel na rýmu!

Vlasta Burian byl považován za muže, který rozdával smích.
Vlasta Burian byl považován za muže, který rozdával smích. (: ČTK)

Vlasta Burian byl považován za muže, který rozdával smích. Sám ale moc úsměvný život neměl. Z chudého chlapce se stal milovaný, vlivný a bohatý muž. Své bohatství a úspěch dával velmi na odiv. Bohužel až příliš. Právě na to Burian doplatil.

Jako by zapomněl na okolní válkou rozjitřený svět, kdy i stěny měli uši, a kdo se jen otřel o německou vlajku, byl po válce obviněn z kolaborace. Nikdo se pak neptal, jak to vlastně bylo. „Byl trochu jako velké dítě. Hodně soustředěný na sebe. Měl spoustu nectností, ale vždycky budu tvrdit, že si s nacisty nezadal.  A pokud vím, zaměstnal u sebe i lidi, po kterých nacisté naopak šli, a on je tak svým způsobem chránil,“  vzpomínal v knize Stanislava Motla herec Raoul Schránil.

Miláček národa byl vláčen po soudech jako válečný zločinec. Podle pozdějších vzpomínek vyšetřovatelů a dozorců prý věznění a výslechy nesl hodně těžce, byl zhroucený a plakal. Nakonec byl odsouzen ke třem měsícům odnětí svobody a pokutě půl milionu korun. Později u něj propukla maniodepresivní psychóza. Z někdejšího krále komiků zbyl jen pouhý stín. Jezdil po zájezdových představeních. Humor už mu ale nešel od srdce. Zemřel 31. ledna 1962 na následky nachlazení. Jeho žena skonala žalem devět týdnů po něm přímo na jeho hrobě.



Přečtěte si
Thyronx
20. 6. 2016 • 17:38

ano český proletariát by rád ty úspěšné oloupil o jejich bohatství a Leninsky by rozdával chudině. To bylo nejen v 1923 ale bude i v r, 2023. Základní vlastnost českého národa je svádě své neúspěchy na ty nejbohatší.

Thyronx
20. 6. 2016 • 17:34

To se v Čechách nepromíjí. Je to naprosto necharakterní národ. Ale to přece ví nejen celá Evropa. Američani by mohli vyprávět. Proto Češi NEJSOU nikdy spojenci Ameriky. Oni si jen chrání to své údolíčko kdesi mezi Baltikem a Jadranem, a když je zle, dovolávají se jakéhosi spojenectví a před okupanty odkudkoliv ochotně ohnou hřbety. Burian byl ješitný a skvělý komik se skvělou pro uniformy stavěnou postavou. Chlubil se tím co má a získal to POCTIVOU prací. Ani to se v Čechách nepromíjí.

jenka
20. 6. 2016 • 05:14

nová česká rarita: kdy i stěny měli uši

Maveric
19. 6. 2016 • 19:52

To, že si pořídil za geniální role ktere obaštastnuji už cele generace malý majetek bych sem netahal...jedině co by se mu snad dalo vytknout byla angažovanost za protektorátu, kdy v rozhlase ze směšnoval londýnské vysílání BBC a s ve byvale kolegy v emigraci, za což obdržel vysokém protektorátní vyznamenání Svatováclavskou orlici

defakto
19. 6. 2016 • 13:25

... můj otec (r. 1923 ) Buriana miloval i jeho filmy , ale taky velmi těžce nesl , že v době kdy tady byla hospářská krize , mnoho lidí nemělo práci , mnozí žebrali nebo se museli vystěhovat , otec sám jako dítě trpěl hlady se nakonec dověděl , že Burian se v žurnálu chlubil svou krásnou vilou , svými vlastnými tenisovými kurty , řidičem k svému vozu , několika služkami atd.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.