Statečný Max (11) z Neratovic: Kruté dětství s leukemií! Už potřetí bojuje o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Statečný Max (11) z Neratovic: Kruté dětství s leukemií! Už potřetí bojuje o život!

Max s matkou Nadyou v nemocnici.
Max s matkou Nadyou v nemocnici. (Foto: Facebook)

Měla to být jen pravidelná kontrola po prodělané leukemii v raném dětství. Maxima Prině (11) z Neratovic už domů z nemocnice ale nepustili. Zákeřná nemoc se chlapci po sedmi letech vrátila.

„Byl to šok. 30. května jsme šli na kontrolu. Zmínila jsem se, že Maxovi není v posledních dnech dobře. Bolí ho nohy a ruce. Je unavený. Lékaři udělali odběry krve a zjistili, že se mu leukemie vrátila,“ řekla chlapcova matka Nadya (41). Oběma se během chvíle převrátil život na ruby. Max musí oželet prázdninový pobyt u babičky a dědy, na který se těšil. Maminka ze dne na den opustila zaměstnání, celé dny teď se synem tráví ve špitále.

Poprvé onemocněl Maxík ve třech a půl letech. „Tehdy to bylo pro oba snadnější, protože jsme ani jeden nevěděli, co léčba obnáší,“ popisuje maminka. Dnes má Max první týden chemoterapií za sebou. „Snáší je trpělivě a statečně. Nebojí se ani až mu slezou vlasy,“ říká máma. Zda bude stačit jen tato drastická léčba, nebo bude muset podstoupit transplantaci kostní dřeně, rozhodnou lékaři až v půlce léčby. To by pak znamenalo, hledat pro chlapce dárce... Přišel o počítač
Max je v nemocnici v přísné izolaci, ohrozit ho může jakákoliv infekce. Čas mu tam krátí knihy, a také notebook s internetem. Díky němu může být v kontaktu s kamarády. Jenže, ten se mu právě rozbil. Nešťastnou náhodou spadl z nemocničního stolku. Zatím má půjčený nemocniční. Rád by však svůj. Můžete mu pomoci? Máte počítač, který nepoužíváte a Maxíkovi ho můžete darovat? Napište na: aha@ahaonline.cz
Bojuje od narození
Maxim se narodil se předčasně v dubnu 2005, vážil jen 1060 gramů. Když mu bylo 3,5 roku, nastoupil 1. září 2008 do školky, ovšem 9. září už podstupoval první chemoterapii. Nyní bojuje znovu. Radost mu dělají i pohledy od lidí, které mu posílají do nemocnice.

Na vycházce před měsícem, kdy netušili, že nemoc udeří znovu.

Chcete Maxovi pomoct?
Nadační fond Šťastná hvězda vytvořil pro Maxíka sbírkový účet. Přispět můžete jakoukoli částkou.
Číslo účtu: 29 00 55 96 42/2010, variabilní symbol: 2404

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.