Další daně: Babiš dostal chuť na úspory dětí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Další daně: Babiš dostal chuť na úspory dětí!

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto ČTK)

Už od kolébky je třeba myslet na důchod. Rodiče tak od ledna dostali možnost založit svým dětem penzijní spoření. A vrhli se do toho po hlavě – téměř šest tisíc rodin už spoří svým ratolestem na penzi. Jenže zrada! Teď má být nově toto spoření méně výhodné.

Podle současných podmínek je možné v 18 letech si třetinu naspořených peněz vybrat. Jenže to se přestalo ministerstvu financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) líbit a chce lidi přinutit, aby naspořené prostředky nechali ležet. A to až do penze.

Nátlak daní

Prostředkem nátlaku mají být – jak jinak – daně. Pokud si čerstvě plnoletí část peněz vyberou, budou muset zdanit to, čím zaměstnavatelé přispěli či přispějí, a to až do odchodu do důchodu. A to jsou často nejen stovky, ale i tisícovky měsíčně, a ty by tak až do penze danily jako jakýkoliv jiný příjem.
Přitom možnost, že si děti budou moci část naspořených peněz beztrestně vybrat »do začátků«, byla hlavním lákadlem této novinky ve spoření.

I zpětně

„Pokud by navrhovaná úprava prošla, tak by postihla i ty, kteří už mají smlouvu o dětském spoření založenou,“ řekl Týdnu Aleš Poklop z Asociace penzijních společností. Právě to, že se po pár měsících mění podmínky, podle expertů lidi od spoření na důchod odradí. Ministerstvo ale trvá na tom, že předčasné výběry, které se do návrhu dostaly až ve Sněmovně, jdou proti smyslu penzijního spoření.

Jak je to nyní
* penzijní spoření je možné uzavřít hned po narození dítěte
*státní příspěvek činí až 230 korun při ukládání tisícikoruny měsíčně
*možnost předčasně vybrat třetinu naspořené částky po minimálně deseti letech spoření bez sankce
* nyní má spoření uzavřeno 5574 dětí, jejich průměrný věk je 8 let a rodiče jim průměrně spoří 561 Kč


Stavební spoření bez soudu

Zjednodušení se naopak dočkalo stavební spoření nezletilých dětí. Rodiče ho nově mohou vypovědět, a dostat se tak k naspořeným penězům i bez souhlasu soudu. A to v případě, že skončila zákonná šestiletá doba spoření. Při předčasném ukončení smlouvy ale propadají státu zpět státní příspěvky. Verdikt soudu se nadále vyžaduje v případech, pokud s ukončením smlouvy dítěte nesouhlasí všichni jeho zákonní zástupci.

Přečtěte si
p5c@...
18. 7. 2016 • 14:02

Tady si s námi již pozorkové dělají co se jim zlíbí

ararat
9. 6. 2016 • 12:54

;-ř br123 09. 06. 2016 00:29...nazdar Markéto

ararat
9. 6. 2016 • 12:52

Bože jsi na bulváru,tady se píše pro lidi z nižším intelektem,kteří se nechají rozproudit,kdejakou informací,která ani nebyla tak podána.Dej se do pohody a neurážej.

dandova
8. 6. 2016 • 19:30

Já neznám nikoho, kdo tohle ho.vado volil.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.