Poslanci pohřbili protikuřácký zákon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Poslanci pohřbili protikuřácký zákon!

Klauniáda ve sněmovně
Klauniáda ve sněmovně (aha)

Naprostou klauniádu předvedli poslanci při hlasování o protikuřáckém zákonu. Nejprve hodiny projednávali 240 pozměňovacích návrhů. Když ale nakonec přišlo hlasování o zákonu jako celku, zamítli ho! Pak ho ale zase přijali, aby ho napotřetí natrvalo smetli ze stolu!

Zákon, který měl zakázat kouření v hospodách, restauracích, barech, na zábavách a na koncertech nebo prodej cigaret a alkoholu přes automaty, se připravoval tři roky. Poslanci ho probírali od loňského prosince.

Kuřárny v hospodách

Šaškárna začala včera ráno, kdy se Sněmovna rozhodla k zákonu probírat 240 pozměňovacích návrhů. Ten nejzásadnější z dílny Marka Bendy (ČSSD), který prošel, zněl: Hospody a restaurace si budou moci zřizovat kuřárny, které nemají být větší než 25 procent plochy provozovny. Neobsluhovalo by se tu, ale jídlo či pití by si sem hosté mohli přinést.

A pak začalo další osekávání přísného zákona, který měl ztížit kuřákům život a mladým přístup k cigaretám a alkoholu. Prošly vodní dýmky v čajovnách, kouření na otevřených zastávkách, vzetí na milost elektronických cigaret...

ANO ho zamázlo

Pak ale došlo na hlasování o celém zkrotlém zákonu. A k údivu hlavně vládních poslanců byl zákon zamítnut. Po zpochybnění hlasování pak napodruhé zákon prošel. Následovalo ale další zpochybnění a znovu nepřijetí zákona. Pro bylo 80 poslanců ze 175 přítomných, chybělo tedy 8 hlasů. Zklamali hlavně poslanci ANO, z nichž byla pro necelá třetina.

Kdo je podrazák?

Poté, co protikuřácký zákon neuspěl, nastala okamžitě mela. Padala slova o zradě. „Poslanci ANO svým hlasováním záměrně zabránili přijetí vládního návrhu protikuřáckého zákona... Nahráli tím tabákové lobby a poškodili zájem občanů,“ prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Šéf ANO Andrej Babiš mu ale hned vrátil úder: „ANO neporušilo žádnou koaliční smlouvu! 39 poslanců ČSSD schválilo opoziční návrh poslance Bendy, který z protikuřáckého zákona udělal zákon kuřácký. Je to standardní podraz našich koaličních partnerů.“ Vicepremiér obvinil ČSSD, že v koalici schválený zákon upravují ve shodě s opozicí, a to v zájmu nejrůznějších lobby.

Zákon je tak definitivně pohřben. Ve Sněmovně sice leží podobný návrh z dílny ANO, který ale jen zakazuje kouření v restauracích. A ten prý za trest nepodpoří rozzlobení lidovci.

Benda: Rozrýt a pohřbít

Největší rozruch vzbudily návrhy poslance Marka Bendy (ODS). Nejprve jeho pozměňovací návrhy zcela vykostily návrh a pak pro takový zákon nezvedl ruku ani on sám. A to, jakou roztržku způsobil v koalici, musí jistě oslavovat ještě dnes.

Prošlo:
– povolení kuřáren v hospodách, které by nezabíraly víc než 25 % z celkové plochy
– povolení elektronických cigaret v restauracích
Neprošlo:
– zřídit kuřárnu ve škole

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.