Cena vody zase poroste! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Cena vody zase poroste!

Stovka za kubík bude za rok úplně běžná!
Stovka za kubík bude za rok úplně běžná! (Foto Aha!: Martin Přibyl)

Jožo Ráž viděl ve vodě lásku, ten, kdo ale v Čechách otočí kohoutkem, vidí spíš proud stokorun... I když každým rokem víc a víc vodou šetříme, peněz nám nepřibývá. Spíš naopak. Cena neustále roste a konečná faktura bude letos o 85 procent vyšší než před 10 lety. Důvod? Vodu tady mají pod kontrolou zahraniční koncerny, u nichž jsou akcionáři zvyklí na tučné dividendy!

Dokud byly vodárny v rukou měst a obcí, šlo jim primárně o to vydělat na obnovu a rozvoj infrastruktury. „Jenže v roce 2001 přišla největší vlna privatizace, za kterou stály tehdy v městech vládnoucí koalice ODS a ČSSD,“ řekl Aha! autor projektu Pravda o vodě Radek Novotný. Představte si to asi takto: Vlastníte pozemek a na něm vykopete studnu. Pak ji prodáte Francouzovi, kterému platíte, že vám voda teče. Zdá se vám to jako hloupost? Jenže v téhle realitě Česko žije. Vodu nám distribuují Francouzi (Veolia a Suez), Rakušané (Energie AG), Španělé s Japonci (Aqualia) či Němci (NGW). A právě zisk soukromých firem navyšuje cenu vody až o 45 procent. Zatímco městské vodárny si nárokují jen 3 až 5 procent zisku.


Drahé Česko
Podle nedávno zveřejněné studie navíc ze zemí Visegradské skupiny (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) vychází jako nejdražší voda v Praze (85,18 Kč). V rámci 24 porovnávaných evropských metropolí si pak vydobyla 9. místo. Cena vody roste nehorázně rychle a bude hůř. „V roce 2017 se potkají dva naprosto zásadní faktory ovlivňující cenu vody – nutné investice do přirozené obnovy vodohospodářské infrastruktury a zvýšení poplatků za odběr podzemních vod na základě novely vodního zákona,“ uvedl pro Lidové noviny partner společnosti Grant Thornton Pavel Válek. Podle té samé společnosti budeme úplně běžně platit 100 Kč za kubík vody na více místech republiky. Už nyní je nejvyšší vodné a stočné v Táboře, kde platí za 1 kubík 105,66 korun.
Nárůst o pekelných 85 procent!

Zatímco v roce 2006 vodárny inkasovaly u průměrné české domácnosti 1642 korun za rok, v roce 2016 to může být 3055 korun! Což je zdražení o 85 procent. A dokud budou vodárny v zahraničních rukou, suma poroste.

Co tvoří cenu vody?
Energie, chemikálie, služby, mzdy, nájemné vlastníkům vodárenské infrastruktury, poplatky za užívání podzemních zdrojů, poplatky za vypuštění odpadních vod, distribuce vody, odpisy započtení hodnoty trubek.

Přečtěte si
zadnice
20. 5. 2016 • 10:52

Havle a Klausi "DĚKUJEME" a nejen za vodu!!!

bobou
20. 5. 2016 • 08:34

Těm co mohou za tyto smlouvy, okamžitě sebrat veškerý majetek. Zrušit smlouvy pro krádež státního majetku a vrátit ČR.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.