Ze zákulisí Hlasu pro římského krále: Kolaps při natáčení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Ze zákulisí Hlasu pro římského krále: Kolaps při natáčení!

Jakmile Hádek i jeho filmová manželka Tereza Voříšková (Blanka z Valois) mohli, přezouvali se do pohodlných bot.
Jakmile Hádek i jeho filmová manželka Tereza Voříšková (Blanka z Valois) mohli, přezouvali se do pohodlných bot. (Foto Aha! – K. Moravcová, archiv ČT)

Nesnesitelné vedro, litry potu, únava a absolutní vyčerpání! To vše zažil Kryštof Hádek (34) při natáčení filmu o Karlu IV. . „Pro mě i pro spoustu lidí to bylo na hraně,“ popsal peklo na place.

„Na natáčení bylo nejšílenější vedro. Těžké látky. Přes třicet stupňů,“ prozradil Hádek po natáčení filmu, který měl v neděli u diváků České televize obrovskou sledovanost. Ujít si ho nenechalo 1 305 000 diváků straších patnácti let. „Pamatuji si na jednu scénu, kdy jsme byli ve stanu, do kterého neuvěřitelným způsobem pražilo slunce. Vedra naštěstí pominula, ale tohle už pro mě i spoustu lidí bylo na hraně,“ zavzpomínal představitel Otce vlasti Karla IV. V horku opravdu nebylo ke kolapsu daleko.


„Nicméně zvládli jsme to a myslím, že takto náročné podmínky filmu jen prospěly,“ dodal herec, který kvůli roli Otce vlasti nasadil nejen své zdraví, ale také ještě před začátkem natáčením strávil desítky hodin v sedle.

Zlikvidovaný panovník
Zahrát věrohodně Karla IV. byl pořádný oříšek. „Myslím, že skoro nikdo neví, že mu chyběl jeden nebo dva krční obratle, respektive je měl rozdrcené. Když ho tehdy korunovali na císaře, už se špatně pohyboval, respektive spíš nepohyboval. Také jsem netušil, že trpěl klasickou nemocí králů – dnou neboli podágrou,“ svěřil udiveně Hádek.

Neuměl text!
Kryštof Hádek je podle režiséra Václava Křístka (61) talentovaný lajdák. „Když se objevil poprvé, nenaučil se text. Ale důležité momenty zvládl hned bravurně! On má talent od Boha,“ prozradil režisér Křístek.


Souboj bratrů
Utrpení na place se Kryštofovi nakonec vyplatilo. Sice málem vypustil duši, avšak porazil staršího bratra Matěje (40). Ten v loňském roce ztvárnil dalšího velikána našich dějin Jana Husa. Při natáčení málem uhořel na hranici a ještě pohořel ve sledovanosti. První díl televizní trilogie zhlédlo »jen«  726 tisíc diváků, tedy o 624 tisíc míň než se dívalo na jeho bratra coby Karla IV.

Film v číslech
8 dní zabraly herecké a šermířské zkoušky a nácviky
14 lokací po celém Česku včetně Barrandova využili filmaři
30 natáčecích dní museli herci i štáb trpět na place
40 stupňů Celsia byla teplota při natáčení v bažinách
130 trikových úprav bylo po natáčení doděláno
153 koní muselo být přivezeno na plac
200 historických kostýmů bylo ušito
400 komparzistů se ve filmu objevilo
1 305 000 diváků sledovalo nedělní premiéru



Přečtěte si
mixalca
17. 5. 2016 • 10:33

Nádherný film a dobrý výběr herců,smekám.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.