Léta uvězněni v ledu: Poznali je podle bot a batohů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Léta uvězněni v ledu: Poznali je podle bot a batohů!

Nález těl oznámila Loweova bývalá žena Jenni (52), která vede v americké Montaně nadaci nesoucí exmanželovo jméno.
Nález těl oznámila Loweova bývalá žena Jenni (52), která vede v americké Montaně nadaci nesoucí exmanželovo jméno. (Foto: Profimedia.cz)

Tibetský horský titán vydal své lidské zajatce! Po 16 letech! Na osmitisícové hoře Šiša Pangma byla nalezena těla amerických horolezců Alexe Lowea (†40) a Davida Bridgese (†29). V říjnu 1999 je smetla mohutná lavina.

Nález těl oznámila Loweova bývalá žena Jenni (52), která vede v americké Montaně nadaci nesoucí exmanželovo jméno společně se svým nynějším mužem Conradem Ankerem (53). Anker byl na svazích Šiša Pangmy v den, kdy Lowea usmrtila lavina, s lehčími zraněním ale tehdy vyvázl živý. Několik dní pak ještě spolu s dalšími lidmi na místě po pohřešované dvojici pátral. Později se oženil s vdovou po Loweovi a adoptoval jeho tři syny.


Vynořují se z ledovce
Ankerovi byli minulý týden se svou nadací v Nepálu, když jim zatelefonovali horolezci David Göttler (37) a Ueli Steck (39), kteří je informovali o nálezu těl v nadmořské výšce 8013 metrů. Těla jsou stále blízko sebe uvězněna v modrém ledu, ale začínají se z ledovce vynořovat, uvedli. Podle oblečení (žluté boty Koflach) a výstroje (modrá a červená krosna North Face) Jenni Anker prohlásila, že se nepochybně jedná o pohřešovaný pár. „Fotky jsem ale neviděla. Nikdo jiný ale v té oblasti být nemůže,“ uvedla Jenni. Těla by měla být nyní vyzvednuta z ledu.

Nohy, plíce a srdce
Lowe byl pro svou vytrvalost, sílu a houževnatost přezdíván Nohy a plíce. Byl považován za jednoho z nejvýznamnějších horolezců své generace a nezištného člověka, který se statečně podílel na náročné záchraně několika svých kolegů na Aljašce v roce 1995. Dvakrát pokořil Mount Everest.  

Hora odolávala až do roku 1964
Šiša Pangma je 14. nejvyšší hora světa. Nachází se v jižní části středního Tibetu asi 120 km západně od masivu Mount Everest a 11 km od hranic Nepálu. Pokořena byla jako poslední z osmitisícovek až v roce 1964.

Lowe byl pro svou vytrvalost, sílu a houževnatost přezdíván Nohy a plíce. Byl považován za jednoho z nejvýznamnějších horolezců své generace.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.