100 let od změny času: Hodiny posunujeme kvůli válce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

100 let od změny času: Hodiny posunujeme kvůli válce!

Změna času se udála před sto lety. Jak to?
Změna času se udála před sto lety. Jak to? (Profimedia.cz)

O hodinu kratší spánek si už s přestávkami »užíváme« 100 let! Letní čas byl na našem území poprvé zaveden právě 30. dubna 1916. Platit začal v tehdejším Rakousku-Uhersku a Německu kvůli válce. I proto jde podle některých lidí o přežitek.

S letním časem je to jako na houpačce. Hlavním argumentem PRO byly vždy úspory. I proto v roce 1916 válečné mocnosti zaváděly jedna za druhou letní čas, aby ušetřily zbytečně prosvícenou elektřinu. Jenže válka skončila a s ní u většiny zemí i touha přeřizovat si dvakrát ročně hodinky. Nápad tak znovu oprášila i u nás až 2. světová válka. Jenže poté vzal opět zasvé a znovu se začal zavádět kvůli energetické krizi 70. let. Nyní je letní čas s českou kotlinou spjat bez přerušení od roku 1979.

Pro odpůrce jde o nesmyslné nařízení. „Tím, že lpíme na tom, co bylo za války, jsme vlastně stále ve válečném stavu. Pokud to někdo podporuje, tak se k tomu hlásí,“ prohlásil Zdeněk Kolíbal ze sdružení Čas pro Evropu. „Proč se mám za ty roky něčemu přizpůsobovat? Jestli se každý rok přizpůsobuji 14 dní, tak to už je v Česku dohromady tři roky přizpůsobování. Je to určitý teror z plezíru, že může někdo lidem poroučet, kdy se musí vstávat,“ dodal odpůrce.

V Česku platnost letního času udržuje Evropská unie, která vzhledem k neexistenci studie o jeho výrazné škodlivosti odmítá zrušení sto let fungujícího »vynálezu«.

Co je letní čas?

Jedná se o úpravu času, kdy dané území nepoužívá v letních měsících čas svého pásma, ale o hodinu posunutý dopředu. Pravé poledne tak máme místo ve 12:00 středoevropského času až ve 13:00 LETNÍHO času. Trvale se u nás používá od roku 1979, od roku 1996 začíná v Česku poslední neděli v březnu (po 1:59 skočí ručička na 3:00) a končí poslední neděli v říjnu (po 2:59 skočí ručička na 2:00).

Vnutili nám ho Němci

O zavedení letního času sice nezávisle na sobě uvažovala celá Evropa, nám ho ale v roce 1916 vnutil tehdejší německý válečný spojenec. Nehodilo se mu, aby rakouský soused s prací končil o hodinu dříve. I pojem letní čas (Sommerzeit) pochází z němčiny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.