»Valentýnská vražda« v Teplicích: Psychiatr věděl o Danielových vražedných sklonech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

»Valentýnská vražda« v Teplicích: Psychiatr věděl o Danielových vražedných sklonech!

Daniel nedokázal své vražedné choutky kontrolovat.
Daniel nedokázal své vražedné choutky kontrolovat. (Foto: ara)

Dalo se brutální »valentýnské vraždě« Elišky (†13) zabránit? O Danielových (14) vražedných sklonech věděl jeho psychiatr. Ten ale nemohl nic dělat... Lékař musí chránit i nebezpečné dítě! Podle svého deníku navíc mladík plánoval zabít další dívku.

Daniel svoji kamarádku pozval na chatu rodičů, aby s ní oslavil Valentýna. Místo romantiky ale došlo k brutální vraždě, psychicky vyšinutý kluk dívku pětkrát bodl do krku. Jak vychází najevo, mordu se dalo zabránit. Několik lidí totiž mělo o chlapcových sklonech informace už před tragédií. Když se řezal na zápěstí, matce prý říkal, že mu »m*dlo v kouli«.

Psychiatr mlčel

O tom, že chlapec může být nebezpečný, věděl jeho psychiatr Pavel Kozlík. Ten ale nechtěl dát Daniela do ústavní léčby, protože by podle něj utíkal. Jeho poslání do »pasťáku« prý navrhnout nemohl. „To se tak nedělá. Já nemůžu sám podávat návrhy, reaguji vždy až na dotaz Oddělení sociálně-právní ochrany dítěte. To se na mne ale neobrátilo,“ popsal MF Dnes. V bytě, kde Daniel s rodiči bydlel, našli policisté nejen nůž, kterým dívku zavraždil a zakrvácené oblečení. Objevili i deník, ve kterém údajně psal o plánované vraždě další dívky. Daniel je nyní provizorně umístěný v »pasťáku« v Děčíně-Boleticích. O tom, co s ním bude dál, má v dubnu rozhodnout soud.


Tušili zlo, ale...

*Psychiatr Pavel Kozlík – nesouhlasil s názorem sociálky, že chlapec není nebezpečný. Nemohl ale prý nic dělat, Danielovi pouze předepsal léky.
*Policie – ta vyšetřovala případ z loňského května, kdy Daniel strčil kamaráda do 12 metrů hluboké výtahové šachty. Chlapec přežil jen zázrakem. Případ byl odložený.
*Policie – v březnu 2014 vykradl s partou kamarádů diskotéku.
*Učitelé – těm policie nahlásila případ se šachtou, i to, že Daniel v roce 2014 s kamarády vykradl diskotéku.
*Danielova matka – té v listopadu 2015 její »synáček« dokonce zabil a rozřezal kočku. Ani poté se ale nic nedělo... Máma s ním zašla k psychiatrovi. Ten Danielovi předepsal léky.

Vražda v zahradní chatce
Daniel si v únoru půjčil klíče od zahradní chatky svých rodičů v Teplicích. Řekl jim, že tam chce s Eliškou (†13) oslavit Valentýna. Místo toho tam dívku v noci z 12. na 13. února pětkrát bodl do krku. Její mrtvé tělo nechal ležet na zemi a odešel domů, kde omyl nůž, zakrvácené oblečení hodil do koše na prádlo a mámě ráno oznámil, že ublížil své přítelkyni. Pak odešel k další kamarádce. Té, kterou v deníku popisoval jako další plánovanou oběť...

Psychiatr Jan Cimický: Lékař nemohl nic dělat!
Že měl Danielův psychiatr »svázané ruce« potvrdil i lékař Jan Cimický. „Lékař nesmí porušit lékařské tajemství. K tomu může dojít pouze za jasně stanovených podmínek – pokud si informace vyžádá policie, soud, nebo příslušný úřad, například Oddělení sociálně-právní ochrany dítěte. Sám od sebe však lékař tyto informace sdělovat nesmí,“ řekl Aha! známý psychiatr.
Měl by být trestně odpovědný?
Děti pod 15 let v Česku nejsou trestně odpovědné. Řada odborníků volá po snížení věkové hranice pro trestní odpovědnost na 14 let. „Už dlouho zastávám názor, že by k tomuto snížení mělo dojít. Nezletilí dospívají dříve a to i do případné brutality. To, co jsou někteří z nich schopni spáchat ve 14 letech, by dříve vůbec nebylo myslitelné,“ řekl Aha! renomovaný právník Jan Černý. Stejný názor mná i psychiatr Jan Cimický. „Stále více se kloním k tomu, že by se tato hranice snížit měla,“ uvedl.

Po kom mohou chtít odškodné?
Rodiče zavražděné dívky mohou u soudu vymáhat peníze po Danielově rodině. „Náhrada škody musí být přesně vyčíslená a doložená. Částka není podle nového Občanského zákoníku nijak omezena a záleží jen na tom, jak poškození dokáží přesvědčit soud, že jejich nároky jsou oprávněné,“ popsal právník Jan Černý.

Přečtěte si
prvosienka
11. 3. 2016 • 01:04

a to ten psychiater si svoje tjomstvo lekárske má odniesť do hrobu? zlé zákony...

stekajicikocka
10. 3. 2016 • 11:27

To je poněkud více složité, poněvadž by patrně nastávaly omyly, ač někdy by na místě.asi byl.... Na vině je pasivita psychiatrů, rovněž asi špatná pravidla / zákony/ ? Když je taková zřejmě malá odborná vyspělost, tak je zapotřebí zákona jako berličky.

perla99
10. 3. 2016 • 09:25

Selhání všech, od rodiny, přes školu a lékaře. Měl by dostat provaz, šmejd jeden !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.