Dvojčata se narodila ve 25. týdnu. Tomášek zemřel, Kubík je těžce postižený! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Dvojčata se narodila ve 25. týdnu. Tomášek zemřel, Kubík je těžce postižený!

V neurorehabilitační klinice Axon Kubík cvičí v kosmickém oblečku.
V neurorehabilitační klinice Axon Kubík cvičí v kosmickém oblečku. (Foto Aha! – Karel Kopáč, archiv rodiny)

Když se Petra Navarová z Neratovic u Prahy dozvěděla, že čeká dvojčata, byla nejprve v šoku. Rychle se ale s manželem začali těšit na dva kluky. Bohužel předčasný porod v roce 2009 přežil jen jeden ze synů a krvácení do mozku způsobilo, že druhý chlapeček je těžce postižený.

„V den porodu mě jen mírně pobolívalo břicho, ale cítila jsem se dobře. Dokonce jsem si zašla na manikúru. Pak se ale břicho ozývalo v pravidelných intervalech a mamka mi řekla: Vždyť ty rodíš. Nemohla jsem tomu uvěřit, bylo strašlivě brzo,“ líčí Petra Navarová. Rodit měla U Apolináře, ale do proslulé pražské porodnice už to sanitka nestihla. Odvezli ji do Neratovic, kde za dvě hodiny porodila. „Tomáška poslali k Apolináři, kde po osmi dnech zemřel. Kubík skončil v Podolí a všichni nás připravovali, že nepřežije ani on,“ vzpomíná maminka na chvíle plné smutku a strachu.  


Kubík (6 let) prodělal krvácení do mozku nejhoršího typu i těžké infekce. Dokázal však, že je bojovník a tři měsíce po porodu si ho mohli Navarovi odvézt domů. Nešťastný příchod na svět se těžce podepsal na chlapcově zdraví, rodiče si však nestěžují. „Rozhodli jsme se brát věci tak, jak jsou. Kuba nechodí a nemluví, ale je velmi pozitivní, poznává nás a rozdává radost. Snažíme se s ním žít jako normální rodina, bavit se, jezdit na výlety. Cvičíme každý den,“ vysvětluje tatínek Ladislav Navara. Kubíkův stav se díky pravidelné rehabilitaci zlepšil.
Lékaři předpovídali, že bude »ležák«. V současnosti se ale dokáže kutálet, snaží se o plazení a rodiče netrpělivě čekají na první slova. Pravidelně cvičí, a to i v kosmickém oblečku na neurorehabilitační klinice Axon. Příčinu předčasného porodu lékaři nikdy neodhalili. „Moje tělo nejspíš vícečetné těhotenství prostě nezvládlo. Další těhotenství s dcerou Kačenkou proběhlo naprosto v pořádku,“ říká Petra Navarová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.