Nadržená mumie aneb další posmrtné tajemství faraona Tutanchamona: Posmrtná erekce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nadržená mumie aneb další posmrtné tajemství faraona Tutanchamona: Posmrtná erekce!

Sarkofág s jeho mumií objevili v roce 1922.
Sarkofág s jeho mumií objevili v roce 1922. (Foto: Profimedia.cz, ara)

Mumie egyptského faraona Tutanchamona byla objevena před téměř 100 lety. Přesto nad ní stále koumají vědci z celého světa a z neskutečných detailů zjišťují nové a nové informace o starověké kultuře. Nejnovější poznatek se týká faraonova penisu!

Podle pákistánské egyptoložky Salimy Ikram (50) byl Tutanchamon mumifikován se ztopořeným údem! Nad důvodem si historici dosud lámou hlavy. Jedna z teorií říká, že měl mladý panovník i po své smrti připomínat boha plodnosti Osira. Salima Ikram se ovšem domnívá, že by vztyčený penis mohl být symbolem naděje na to, že bude Tutanchamon i po smrti šířit myšlenku mnohobožství. Mužná chlouba faraona, který se dožil jen 19 let, se ale bohužel nedochovala.

Spekulovalo se, že jeho penis byl ukraden ze strachu z jeho magické síly. Ve skutečnosti se ale nejspíš ulomil a ztratil při vyzvedávání slavné mumie po jejím objevení. „Ztopořený penis musel být symbolem Tutanchamonovy výjimečnosti, žádnou jinou mumii s touto anomálií nenašli,“ komentuje záhadu egyptoložka Salima.

Víte, že Osiris je staroegyptský bůh se složitým teologickým vývojem? V pozdní podobě svého kultu je bohem plodnosti, úrody a současně bohem zemřelých. V rámci pohřebního aspektu byl chápán jako představitel věčné podoby podsvětí.

 

Tutanchamon zemřel v roce 1323 př. n. l.

 

Přečtěte si
-bello-
13. 9. 2015 • 21:16

amp ano, např. . eisebiegerovi

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.