Babské rady s Aha! Jak proti komárům, vosám... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Babské rady s Aha! Jak proti komárům, vosám...

Nejčastěji nás v létě otravují komáři.
Nejčastěji nás v létě otravují komáři. (Foto: scom, ara)

Příjemné posezení na terase nebo opalování na zahradě může v létě dost znepříjemnit otravný hmyz. Repelenty z drogerie nejsou zrovna levné, a navíc jsou plné pesticidů, proto Aha! přináší tipy na přírodní odpuzovače hmyzu, které fungují.

Hřebíček a limetka
Lidem tahle kombinace ovoce a koření voní, komáři ji ale nesnesou. Rozkrojte napůl 2 limetky a zastrkejte do nich obyčejné kuchyňské koření – celé hřebíčky. Voňavý odpuzovač postavte na stůl, kde hodujete.

Na všechno je česnek
Jde o multifunkční zázrak! Nejen že působí jako přírodní antibiotikum, ale dokáže zahnat i komáry nebo ovády. Několik stroužků oloupejte, nasekejte na malé kousky a položte do misky, kterou postavíte třeba k oknu nebo na římsu. Rozkrojeným stroužkem česneku můžete natřít i rámy oken,  terasy a pergoly. Hmyz zkrátka nesnáší jeho pach!

Vsaďte na aroma
Levandule, máta, citronová tráva, eukalyptus…z aromatických bylin si snadno vyrobíte domácí postřik. Do lahve s pumpičkou vlijte převařenou vodu, panáka vodky nebo čistého lihu a přidejte olej (jakýkoliv, nejlepší je ale olivový) smíchaný s jemně nasekanými bylinkami. Postříkejte celé tělo a máte klid!

Byliny nejen v kuchyni
Jestli vám roste na zahrádce libeček, meduňka, rozmarýn nebo šalvěj, není nic jednoduššího než je natrhat a jejich nať po svazcích rozvěsit kolem oken, terasy či balkonu. Komáři jejich vůni zrovna nevyhledávají, a dají pokoj.

 Návod na rozprašovač
Ze sušených bylin si uděláte repelent snadno a rychle. Asi 15 gramů sušiny přelijte vroucí vodou a nechte louhovat do zchladnutí. Přidejte dvě polévkové lžíce octa a přelijte do lahvičky s rozprašovačem. Aplikujte každé dvě hodiny na kůži.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.