Mrkev v mletém hovězím mase? Proč ne, třeba podle Evy Přecechtělové
Mrkev je zdravá, o tom není pochyb. A v kombinaci s hovězím chutná skvěle!
POTŘEBUJETE:
500 g mletého hovězího masa
300 g mrkev
2 žloutky
4 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
mletou sladkou papriku
majoránku
500 ml zeleninového vývaru
2 cibule
máslo
olej
JAK NA TO:
Mrkev očistíme a polovinu ji dáme do hrnce, zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Vytáhneme a necháme vychladnout, vývar nevyléváme. Pak mrkev pokrájíme na kousky dlouhé 3 cm. Mleté maso osolíme, okořeníme pepřem, majoránkou, mletou paprikou, přidáme prolisovaný česnek a řádně promícháme. Z masa vytvoříme placku a do středu vložíme kousky mrkve. Mokrýma rukama vytvoříme koule. V pánvi na rozehřátém oleji koule ze všech stran opečeme a dáme stranou. Na pánev dáme máslo, nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme a přidáme na kolečka nakrájenou zbývající mrkev, osolíme a krátce podusíme. Vložíme opečené koule, podlijeme vývarem, přikryjeme poklicí a asi 30 minut dusíme. Potom koule opět vyndáme, šťávu rozmixujeme a zjemníme smetanou. Podáváme s bramborovou kaší.