Divoké šelmy se vracejí do Česka, lidé se bojí, ale... Vlk babičku nespolkne! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Divoké šelmy se vracejí do Česka, lidé se bojí, ale... Vlk babičku nespolkne!

Foto past ulovila vlka.
Foto past ulovila vlka. (Foto ČTK, ara)

Divoký vlk se objevil znovu na Šumavě. Z této oblasti přitom zmizel v roce 1847. Nyní ho u obce Loučovice na pravém břehu Lipna zachytila fotopast. A v Česku se objevují i další šelmy. Ekologové jsou nadšeni, někteří turisté a chovatelé dobytka ale neskrývají obavy.

Vlci jsou krásná divoká zvířata, která do přírody patří, a do budoucna by se jich mohlo podle Luďka Králíčka, tajemníka komise Českomoravské myslivecké jednoty, objevit více. „Potravy u nás mají dostatek. Zvyšuje se rozloha lesů a podobných ekosystémů. Vylidňuje se venkov. Němci a Poláci vlky neloví a na Slovensku je lov stále komplikovanější,“ uvádí Králíček důvody, proč se k nám vlci vracejí.


Jenže lidé mají strach. „Důvody napadení člověka v minulosti byly nemoc a hlad. Zdravý a sytý vlk se člověku obloukem vyhne,“ ujišťuje myslivec. Jiná situace ovšem nastává ve vztahu ke zvířatům. Zdecimovat stádo ovcí, škodit v mysliveckém revíru, to vlk dokáže. „To ale mohou i toulaví psi. U vlků by měl stát dát poškozenému chovateli náhradu podle zákona č. 115/2000 Sb.,“ dodává Králíček. Vidím vlka, co dělat?

Co když přece jen vlka potkáte? Pokud se tak stane, je podle Králíčka nemocný, ochočený nebo kříženec. „V takovém případě se chovejte tak, jako když potkáte nebezpečného psa,“ doporučuje myslivec. Chodíte-li se psem do lesa, kde lze vlka předpokládat, nepouštějte ho na volno. „Pokud bude pes blízko vás a bude se jednat o divokého, zdravého vlka, vlk vždy uteče,“ ujiš ťuje myslivec.



Autor:  vet

Přečtěte si
prroud
30. 3. 2015 • 19:39

ivoadler,typicky neznalej panelacnik,zil jsem mezi vlkama,pumama a medvedama roky,jak vidis,porad jsem na svete)))))))))))))))))))))).Nahoda chtela a jsem ji vdecnej,ze jsem mohl v divocine pozorovat vlky z par metru,majestatni zvire ktery mi ukazalo ze se neboji,ale rovnej s rovnym,ani jednoho z nas nenapadlo si navzajem ublizit,pumu nebo meveda jsem ani nezahlid preso ze jsme o sobe vedeli,neuveritelne plachy zvirata,a to jsem lovec. To by ti mozna mohlo stacit,jako turista co nadela mraky hluku se rozhodne nemusis bat)))))))))))))

ivoadler
30. 3. 2015 • 15:48

Vojín Kotaz, mám dotaz: Jak poznám zdravého a sytého vlka? Ale vážně: pokud se vlci nebudou smět lovit, tak svou plachost ztratí. A co pak. V amerických rezervacích, se zákazem lovu, jsou to lidi, kteří musí být plachý. Nejsou výjimky, že zvířata napadla člověk, ba že ho cíleně lovila. Medvědi na Slovensku se lidí nebojí.

fizi
30. 3. 2015 • 15:43

No přece lehne do brázdy,do huby mrkev,pak ho jen chytí za uši a je jeho.Nebo že by to platilo na zajocha?

bella.
30. 3. 2015 • 11:08

a jak se myslivec chová , když potká nebezpečného psa? to je článek ..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.