Skandál na Úřadu práce: Úřednice si měly posílat dávky zesnulých důchodců na své účty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Skandál na Úřadu práce: Úřednice si měly posílat dávky zesnulých důchodců na své účty!

Fotografie
Fotografie (internal)

Policie podezřívá z milionového podvodu pracovnici Úřadu práce ve Frýdku-Místku. Úřednice si údajně nechávala dál vyplácet peníze zemřelých důchodců, které převáděla na svůj účet. Celkem se takto měla podle policie obohatit o 1,2 milionu korun, řekl dnes ČTK mluvčí frýdecko-místecké policie Vlastimil Starzyk.

"Na případu pracují kolegové z odboru hospodářské kriminality. Existuje podezření, že došlo ke zneužití systému výplaty dávek. Na základě provedených změn si prověřovaná osoba zajistila výplatu dávek na jiný účet," vysvětlil mluvčí. Podle České televize to prý dělaly i její kolegyně, což nyní policie zjišťuje.

Dodal, že pokud bude žena skutečně obviněna z podvodu, může ve vězení strávit až osm let.

Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková ČTK řekla, že možný podvod s dávkami odhalila vnitřní kontrola. "Policii jsem informovali. Podali jsme trestní oznámení," řekla. Dodala, že během policejního vyšetřování nebude úřad k tomuto případu poskytovat podrobnější informace.

"To, že došlo k odhalení, svědčí o velmi dobrém nastavení vnitřní kontroly a kvalitní práci vedoucích. Úřad práce je organizace, která zaměstnává více než 10.000 zaměstnanců a při tak velkém objemu vyplacených dávek a počtu lidí, kteří tuto agendu mají na starosti, může k ojedinělému pochybení dojít," řekla.

Dodala, že pokud se prokáže vina dotyčného, pak postupuje úřad dle zákoníku práce, který umožňuje v případě hrubého porušení pracovní kázně okamžité rozvázání pracovního poměru.

Přečtěte si
rosona
13. 11. 2014 • 18:46

Nejednalo se o důchody, ty úřad práce nevyplácí, ale o příspěvky na péči. A činila tak skoro 2 roky,

6010
13. 11. 2014 • 12:58

Já bych již konečně všem těm podvodníkům dávala trest smrti.I těm co dávají vládní zakázky, ze kterých mají, všechny bych postavila ke zdi a hotovo.Pak snad by byl trochu klid od těchto podvodníků.To by jich ubylo.Takto se nikdo ničeho nebojí a kriminál? Žijí si tam jako na rekreaci.Jídlo pod nos, prádlo jim vyperou, pracovat nemusí, tak proč se kriminálu bát?Naopak.A když se budou dobře chovat, tak je v polovině trestu propustí.

jaromir123
13. 11. 2014 • 09:48

Opět příklad, kdo je zaměstnáván ve státní službě. Jsou jak ti potřební - pořád mají málo a chtěli by definitivu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.