Jak se bohatlo za »totáče«: Šoféři byli králové aneb Manuál rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jak se bohatlo za »totáče«: Šoféři byli králové aneb Manuál rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví

Fotografie
Fotografie (internal)

Pamatujete na přísloví: Kdo nekrade, okrádá rodinu? V dobách totality si zkrátka skoro každý snažil nějak přilepšit. Nekradlo se jen u benzinek (viz Pumpaři od Zlaté podkovy). Atraktivnost zaměstnání se posuzovala podle toho, co si člověk mohl v práci nakrást nebo kde mohl dostat co nejvíce úplatků. Nejžádanějšími obory proto byly: číšník, automechanik, řezník, zelinář, kuchař… Pojďme se podívat a zavzpomínat jak se tenkrát tak mazaně rozkrádalo mezi šoféry…

Hlídač parkoviště
Nikdo mu nedokázal, kolik za každý den zkasíroval aut. Kolik peněz poctivě odvedl do státní (městské) kasy a kolik si strčil do kapsy… Měsíčně si tak vydělal mnohonásobně víc, než byl jeho plat. Navíc uměl cokoli sehnat, potkal zástupy lidí.

Řidiči uhelných skladů
Kotelny státních podniků obvykle odebíraly velké množství uhlí. Dostaly však například jen dvě třetiny, zbytek někdo za úplatu převzal pouze papírově. A ten zbytek pak šikovný řidič uhelných skladů rozprodal lidem. Každý z šoférů míval svůj rajon, ve kterém jezdil uhlí nabízet.

Řidiči zahraniční kamionové dopravy
Kdo chtěl videopřehrávač a další moderní techniku, šel vždy za tirákem, který mu ho koupil, přivezl a část z peněz si ponechal. Každý den v zahraničí navíc měly velice slušné diety a toho se dalo dost dobře využít. Stačilo zůstat v Německu o dva dny déle s tím, že musel na kamionu něco nutného opravit a další prašule za nic byly doma.

Fabriky
Snad v každé se kradlo. Nářadí, součástky… Prostě všechno. Jediný problém byl, přenést to přes bránu. Kontroloři ale občas o všem věděli a za mírnou úplatu v podobě cigaret (tvrdé Sparty) nebo flašku tvrdého, zavřeli oči a dělali, že nic nevidí.

Stavební firmy
U stavebních zakázek býval až několikanásobně rozkrádán stavební materiál. Tak třeba když se rekonstruoval veřejný objekt, spotřebovalo se pokaždé několikanásobně více materiálu, než bylo potřeba. Když se stavěla škola nebo kulturák, spousta lidí si nakradla domů zásoby… Střechu pak měli papaláši z celého města.

Autolakovny…
Ve státním podniku Avia byla při výrobě norma na jeden automobil v průměru více než třicet tisíc kusů spojovacího materiálu, jenže se spotřebovalo přes osmdesát tisíc kusů. Auťáky se tak měly lakovat v průměru se čtyřiceti kilo barev, ale spotřebovalo se sto kilo. Zbylých šedesát se zašmelilo.

Jak »dojit« bagry, buldozery a traktory
Řídit takové stroje, které nenajížděly kilometry, ale motohodiny, to byla radost. Daly velice dobře »dojit«. Nikdo totiž nedokázal přesně spočítat, kolik nafty je potřeba ke splněné nějakého konkrétního úkolu. Pravda, některé podniky se snažili proti tomu bojovat tím, že skutečně kontrolovali spotřebu nafty podle počítadel motohodin, ale stejně jim to nebylo nic platné. Když šli řidiči na oběd, nechali motor běžet ve zvýšených otáčkách, kde bez zátěže velice málo žral, ale počítadlo se už točilo svižně. A tím ušetřili velké množství nafty…

Přečtěte si
henes
27. 10. 2014 • 14:37

\kurňa to byla doba.. stačilo když kapalo..dneska zloději to mají za víc,těm přímo chčíje... a nic se neděje..).díky chrchlovi)

ivoadler
26. 10. 2014 • 18:07

Ve svém vyprávění Donutil vzpomínal na jednoho závozníka, který rozvážel uhlí v Brně (Kocourka), jak rozkrádal uhlí. A ještě z něj dělal hrdinu! Takže podle pana Donutila krást je správné. A tihle socialističtí rozkrádači se transformovali na podnikatele! Znám jich celou řadu.

prroud
26. 10. 2014 • 13:52

Vsichni kradli a nikomu nic neschazelo,nebyl statni dluh ale plus,vsichni meli praci a tedy penize,nikdo nebyl pod mostem,vsichni meli zivotni jistoty,ono se prikradalo...........zato dneska se krade v milionech a miliardach,troskari ve statisicich ,bez prace chcipnes jak odejde exekutor a jeste ti debil rekne ze je to jen tvoje vina,protoze se neumis prosadit,tak asi proto neni prace)))))))))))).Proto nejsme sobestacny ani v zakladnich vecech co bejvaly samozrejmosti,proto ani co si rika Cesky uz Cesky neni a kdyz nacek nezaveze markety a Rus nepusti plyn,pes po nas za chvili nestekne,to je ten pokrok????!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.