Pohřeb trochu jinak: Vesnice uzených mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pohřeb trochu jinak: Vesnice uzených mrtvých!

Občas se musí mumie opravit, aby se nerozpadla. To je pak v rodině velký svátek.
Občas se musí mumie opravit, aby se nerozpadla. To je pak v rodině velký svátek. (Foto Getty Images, ara)

 Kdekdo si postaví mrtvého dědečka doma do vitríny a občas ho pozdraví, poklábosí s ním. Samozřejmě mluvíme o popelu, neboť ještě jaksi nebyl čas uložit ostatky v urně do rodinného hrobu. Jenomže na Papui-Nové Guineji mají předky pěkně na očích pořád. Vyuzené, mumifikované, nabarvené na červeno a smotané do kozelce.

Vysoko ve větvích nebo ve skále odpočívají na své poslední cestě vážení členové rodu. Není to nic morbidního, když vezmeme v potaz argumenty místních obyvatel.
Mrtví nás hlídají a shlížejí shůry na naše životy. Abychom se nedopouštěli hloupostí a hříchů, tvrdí domorodci v Morobe, jedné z vesniček.

Ohořelé mumie, vyschlé a rudě zbarvené stráží zároveň vesnici. Vzhledem k tomu, že budí hrůzu, je zřejmé, že zloději sem nepáchnou.
Fígl je ovšem v mumifikaci. Po vyjmutí vnitřností mrtvé usadí do pohodlné pozice, zašijí jim všechny tělesné otvory a pouze je lehce naříznou na určitých místech (asi jako špekáček před opékáním). Tuk, který odkape, se posléze použije místní kuchyni. Lidé z kmene věří, že jim dodává sílu předků.

Jsou jako uzenky, uzené ryby, ale tak to prostě je. Mrtví jsou stále součástí života vesnice. I když tyto praktiky katolíci v zemi zakázali v roce 1975, jsou zásadními rituálními zvyky při každém úmrtí. Ale co, máte mít dědečka v bambusové kleci nad hlavou, nebo v dubové rakvi pod zemí? Na tom prostě nesejde. A červená barva? Jde o hliněnou »impregnaci«, aby se do masa nepustili červi, ptáci a dravci. Nejstarší mrtví tady mají tři sta let!



Autor:  mich

Přečtěte si
fizi
13. 9. 2015 • 18:32

Ježiši,Ty musíš být blbý vemeno!!!!Inteligentní.

prroud
19. 10. 2014 • 20:04

Proti gustu,zadnej disputat.........dobrou chut!

denia
19. 10. 2014 • 13:39

Už jsem se lekla,že to je další společné foto rodiny Veroniky Žilkové s jejími předky. S potomky a bývalými manželi bylo na jiném místě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.