Polovina Čechů tvrdí: Jsme chudí a šetříme na jídle, bohužel… Ceny potravin rostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Polovina Čechů tvrdí: Jsme chudí a šetříme na jídle, bohužel… Ceny potravin rostou!

Nákup se českým zákazníkům zase o něco prodraží.
Nákup se českým zákazníkům zase o něco prodraží. (scom)

Polovina českých domácností se cítí chudá a jedinou šanci, jak vyjít vidí v tom, že ušetří na nákupu potravin. Teď je jasné, že si budou muset odepřít ještě víc. Ceny totiž podle nejnovějších údajů zrychlily růst, a mohou za to hlavně dražší potraviny.

Každá druhá domácnost podle nové studie Výzkumného ústav práce a sociálních věcí, jak Aha! včera informovalo, žije z ruky do pusy. A většina z nich přiznává: šetří na jídle. Pětina domácností pak tvrdí, že jim zbývá jen na opravdu levné potraviny. Pro ty jsou nové údaje Českého statistického úřadu tou nejhorší zprávou.

2083507:gallery:true:true„Spotřebitelské ceny v srpnu zrychlily meziroční růst na 0,6 % z červencových 0,5 %. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů,“ konstatovali statistici. Při nákupu se to pozná hlavně u rýže, vajec, rostlinných tuků, citronů či čokolády. Oproti srpnu minulého roku pak kupujeme dráž i mléko, jogurty nebo med.

Naopak levnější než loni jsou brambory a jablka, kde zřejmě už zafungoval přebytek na trhu po uvalení ruských sankcí. Díky tomu jsme mnohé koupili levněji než o měsíc dřív: dolů šly ceny plodové zeleniny (o 28 %), brambor (o 25,6 %) a peckovin a bobulovin (o 20,2 %). V obchodech jsme platili méně také za mléko, sýry, jedlé oleje, drůbež, lihoviny, víno, pivo nebo obuv.

2083508:gallery:true:true

Autor:  map

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.