Zpátky do minulosti: Jaké byly svátky za socialismu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zpátky do minulosti: Jaké byly svátky za socialismu!

Idylické, požehnané, radostné a úsměvné, Vánoce tahle adjektiva snesou, prostě k nim patří. V dobách nedávno minulých, viděno úhlem pohledu 21. století, byly vánoční svátky spíš k popukání. Kdo to kdy viděl, aby pražský taxikář nosil dárečky strážníkům? A aby děda Mráz domlouval příslušníkovi VB, aby byl hodný…
Zpět na článek
Chcete-li se zapojit do diskuse, přihlaste se prosím.

Přihlásit se

DISKUSE

monokl
26. 01. 2017 10:38

Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.

svatadala
29. 12. 2016 08:57

Svátky za socialismu byly krásné. Býval i sníh. Vždy byl stromeček, naděloval Ježíšek a chodil Mikuláš. Žádný děda Mráz - leda na školních besídkách. Dnes je všude plno hadrů a výzdoby Santa Klause cpou nám ho horem dolem. Peklo se stejně druhů cukroví jako dnes, vždy jsme měli pomeranče a banány a to jsme nebydleli v Praze. Vždy byly dobré a ne nahnilé jako teď. Bylo jich míň, ale nám to kolem vánoc stačilo, stejně to jinak nejíme. Dárků jsme dostávali každý 5 a děláme to tak i u svých dětí i vnuček. Obžerství se nepěstovala, prostě kapr a salát, druhý den svíčková a na Štěpána uzené se zelím a br. knedlík. Jíst se musí vánoce - nevánoce. Vánočky pečeme 3 a dobroučké. Dělala to babička, mamka, já i moje dcera a nevidíme to špatně. Dárky nakupujeme od léta a jen ty pro radost, žádné hadry. Od 1. adventu máme pohodu až po Nový rok. Uklízíme běžně, pak jen doladíme a vyzdobíme.Prostě vánoce s láskou, v klidu a hlavně všichni spolu, neb se máme rádi celý rok, tak i na vánoce. Vnučky zahrají na flétny, zazpívají koledy, uděláme hodně fotek a jsme prostě krásně lidsky šťastní.Přeji to tak všem, je to pohádkové

-bello-
29. 12. 2016 01:53

No nevím...
Československá socialistická republika vznikla až v r. 1960 a šedesátá léta byla výrazně bohatší, než padesátá poválečná a co vím, nikdy Děda Mráz nesuploval Ježíška.
To by měla vědět i ne nejmladší Šmuclerová a zatrhnout jim v redakci předělávat dějepis národa.

vampouch
26. 12. 2016 11:04

Ten článek je pěkná debilita. Jsem rok 54 a vždy tu byl jen ježíšek. Děda mráz byl v pohádkách. Mimochodem ruské pohádky byly skvělé.... Vánoce byly v klidu a pohodě a ne jako dnes už od září reklama v nákupních centrech, A když jsme měli banán tak měl fajn chuť. Ne jako ty dnešní co chutnaj jak molitan protože jsou sklízeny dlouho před dozráním...

majka-ot
25. 12. 2016 10:38

Narodila jsem se v roce 1948 a vždy k nám chodil Mikuláš, na Štědrý den Ježíšek. To pokračovalo u našich dětí i vnoučat. Moje Vánoce v dětství byly zasněžené, hodně skromné, ale krásné. Bez dnešního shonu a nakupování zbytečných kilogramů potravin, bez nervozity. A že jsme jako malé děti neochutnaly pomeranče a banány. No a co? Byla jablíčka, sušené švestky, ořechy.

-bello-
29. 12. 2016 02:21

majka-ot
když vezmu podtaz, žes začala věci chápat cca od 5 let ve smyslu, jestli máš banána nebo ne, pak já vím z domácího vyprávění, že tak chudé to nebylo.
Protože byly paraořechy za babku, byl ruský kaviár a krevety se nabíraly se na lopatku do za pár kaček.Byly i chlebíčky a byly excelentní, byly husy a bylo maso .O žádných suchých plodech a jablíčkách se u stromků nesedělo.To bylo za 1. (Masarykovy) republiky !!! Podívej se doma na staré fotky.
Je pravda, že tendenčně upravený dějepis Čechům připravuje od 1989 každá vláda a pro pravdu se musí do archivů.Přesně tak, jak za komunistů.

sylvie59
25. 12. 2016 10:11

POMÓC Děda Mráz s křížem na hlavě!!!!! To je fakt soda. To by se chudák ze Sibiře asi nevrátil. A z období čtyřiceti let tu uvádíte především padesátá léta, která byla drsná skoro všude. Bylo po druhé světové válce a byla válka "studená" . Naprosto jiná byla léta padesátá, šedesátá atd. Svět se vyvíjí. Technologicky znamenitě, lidsky pochybeně. Tady se ukazuje, že nebylo v obchodech skoro nic, a současně se tvrdí, že jsme se tehdy naučili být konzumní společností.

sandokan500
25. 12. 2016 09:55

Tento článek musel vymyslet debil,který se narodil po roce1990 a je do pul pasu v p.r.d.e.l.y. toho černýho vopičáka za velkou loužíJsem dost starej,abych mohl porovnavat jak to bylo dřív a co se déje dnes.
Za prvé vdycky chodil ježišek a né déda mráz

aveneta
25. 12. 2016 02:59

Ano, byly sice skromější, ale v přiro­zeněj­ší..­..dn­es vládne komerce, člověk aby se bál jít na trhy atd.

2alsata
24. 12. 2016 20:18

Nádherný blábol a na fotce se nám děda Mráz převlékl za Mikuláše. Za takové pitomosti by novinářský učedník musel dostat nakopáno.

pauly007@...
24. 12. 2016 18:36

prosímvás co to tady pletete za páté přes deváté.Jsem tok 65 a vždycky a každé vánoce existoval ježíšek.Děda Mrát byl tak leda v pohádce Mrazík.Nepodávejte zde překroucené informace a to jsem k tomu nikdy nebyl ani ve straně.Toto už jsou úplné sprosté bláboly,vy jste schopni napsat jak jsme se měli špatně a nebýt slavné listopadové revoluce tak bych podle vás neochutnal ani banán ani ananas.Bylo úplně všechno a měli jsme se dobře a měli jsme sociální jistoty.Za to teď máte plno banánů za 15kč a obyčejné brambory stojí 39 kč.No určitě děda Mráz domlouval příslušníkům VB ...toto už je blouznění,si dejte na hlavu kdo je autor tohoto nesmyslu mokrý hadr na vystřízlivění...

dusan26299@...
24. 12. 2016 13:44

Milý autor, ak sa dožiješ staroby, tak lahny ti dal typ, ako si budeš môcť zarobiť na živobytie. Budeš robiť Santa Klausa.

lahny
24. 12. 2016 13:11

Milí autoři, můžete mně vysvětlit jaký je rozdíl mezi dědou Mrázem a Santa Klausem.Jestliže tenkrát chodil v ulicích děda Mráz, dnes chodí Santa Klaus (viz seriál Ulice, kde člověk aby měl peníze se musí uchylovat k takovýmto trapnostem).Tenkrát ten děda Mráz chodil zadarmo, protože měl práci.Dneska musí chodit za peníze, protože je starý a ve firmách ho už nikde nevezmou.
Sice tenkrát bylo nedostatkové zboží, lidi stáli fronty na kde co, ale ve svátcích byly obchody zavřené a nikomu to nevadilo.Ale to možná také bylo tím, že v každé zapadlé vesnici byl krám Jednota a prodavačky chystaly lidem nákupy do tašky.Ale to přece bylo "za komunistů a tenkrát bylo všechno špatně".Komunisti mysleli více na lidi, dneska se myslí více na peníze a proto se krámy na vesnicích zlikvidovaly, protože byly "nevýdělečné".

lahny
24. 12. 2016 13:54

A ještě jsem chtěl dodat.
Naučte se rozeznávat pohádkové postavy.Na snímku je Mikuláš, děda Mráz nosí beranici a Santa Klaus nosí čepičku s bambulkou.
Zkrátka články a pomlouvání píší mladí lié, kteří nemají páru o tom co píšou a nás starší chtějí poučovat jak bylo tenkrát všechno špatné.

dusan26299@...
24. 12. 2016 12:45

Tento článok mohol napísať iba mlaďas, ktorý nemá ani 30 rokov. O živote nevie nič, preto by mal písať iba o prítomnosti. Napríklad o vianočných trhoch v Berlíne v roku 2016.

sacounbagoun
24. 12. 2016 11:12

Jaké byly svátky za socializmu? Pohodovější, klidnější než dnes. No a že nebyly mandarinky? No a co. Vánoce přeci nejsou jen o mandarinkách.

mnpv
24. 12. 2016 10:10

Bývala sem tam i Ladovská zima se sněhem, to je pravda. Jinak ty fronty na obyčejné mandarinky, které byly na příděl, dárky pod pultem, všechno se shánělo, uplácelo, nebo různým výměnným obchodem zajišťovalo. Bylo to velmi ponižující. Je sice pravda, že když byly mandarinky jednou za rok, chutnaly lépe jako dnes, když je máme na stole celoročně. Jediné co snad bylo lepší, neprodávala se zábavná pyrotechnika, tudíž byl v ulicích klid. Jinak mě nenapadá žádné plus. Fronty na všechno i na kapra, o nějakém tuňákovi, či lososovi se nám ani nesnilo. Dnes si každý udělá vánoce jaké chce a jaké koupí dárky je čistě v režii každého z nás.

ivanak
24. 12. 2016 10:19

To je sice pravda,že byly fronty a nebyl všeho dostatek,ale běžte se podívat do kontejnerů třeba k Normě v Praze,co se dnes vyhazuje.A jestli vás nenapadá žádné jiné plus,tak to vás lituji.Dnes se lidé právě hlavně zadlužují,jsou utrápení z exekucí,které ne všichni si zavinili samy,ale třeba jejich nemoc.Žijete v jiném světě?Je nenávist mezi lidma,to je taky málo?Koukáte jen na hmotné statky,to jsou pro vás Vánoce?Kde je láska,kde je tolerance dobré vztahy?

mnpv
24. 12. 2016 10:32

To je naprosto jednoduché, mají utrácet jenom tolik, kolik si mohou dovolit. Pokud utrácejí víc jak vydělávají, pak mají problém. Za finanční ***amotnost si také může každý sám. Omyl, v naší rodině se na hmotné statky vůbec nejede, tím si Vánoce opravdu nekazíme. Láska , tolerance a dobré vztahy zase záleží na každém jednotlivci, jakými lidmi se obklopí...

sylvie59
25. 12. 2016 09:57

Tak vidíte, a ty hodnoty, které vyznáváte, se dají preferovat v každém režimu. Za bolševika i za kapitalisty.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.