V Česku už se lyžuje: Tak sněží za 50 milionů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

V Česku už se lyžuje: Tak sněží za 50 milionů...

Jaroslav Krejčí může díky dobrým vlastnostem sněhu uspořádat lyžování i v létě.
Jaroslav Krejčí může díky dobrým vlastnostem sněhu uspořádat lyžování i v létě. (Foto Aha! – David Malík, Mária Rušinová)

Je podzimní den jako v kýčovitých filmových záběrech, stromy hrají stovkou barev a sluníčko ještě dává naději na příjemnou procházku přírodou. Já ale vytáhnu ze sklepa lyže, vyjedu kousek za Prahu, nasoukám se do přezkáčů a vyzkouším si sníh na první zprovozněné sjezdovce v zemi! Hned vedle stromů s posledními jablky a keřů obsypaných šípky jedeme úplně první jízdu v sezoně v celé České republice.

Lyžařský areál Monínec kousek od Prčice se stal letos raritou díky novému zasněžovacímu zařízení, které k výrobě sněhové nadílky nepotřebuje mráz a sníh vydrží až do 35 stupňů! „Viděl jsem o tom reportáž v Objektivu, v loni v listopadu. Zjistili jsme, kde všude to mají, chytili jsme inspiraci a našli si italskou firmu, která se tím zabývá,“ popisuje počátek projektu provozovatel areálu Jaroslav Krejčí.

Přece jen je to dobrá pojistka v době sněhově nejistých zim. Já už ale jedu první jízdu na vleku. Premiéra sezony! Nikde jinde v Česku nevyjel někdo dřív!

Jak sněží v teplém podzimu?
I když je to relativní loučka a krcálek, ten pocit stojí za to. Sníh chroupe, není to klasický prašan ani manšestr, technickému sněhu nefandím, ovšem jede to slušně. A ten podzim okolo… Je to zábava. Alpy nebo Krkonoše jsou sice o něčem jiném, ale když se chcete sklouznout jen tak po práci, je to ideální!
Jak se to všechno obstará? Základem je vytvořit dobrý podklad, který odizoluje teplou zem. A právě na to jsou ledové vločky (nebo spíš šupinky), které neobsahují zbytkovou vlhkost, mají teplotu minus pět stupňů Celsia a tají velmi pomalu, ideální. Na tuto vrstvu se pak může klasickými děly jen posněžit během nočních mrazů další technický sníh a je vystaráno. Nadílka z rybníku a mrazáků
Vše potřebné přivezli začátkem září, pak následovala třítýdenní montáž a dva týdny zkušebního chodu. Za tři týdny ostrého provozu už stačili zasněžit a zprovoznit 170 metrů dlouhou sjezdovku, a teď se dnem i nocí chrlí vločky i na tu hlavní, červenou.

Vodu, kterou čerpají z rybníka, natáhnou do obřích mrazáků a z nich pak hadicemi distribuují sníh, kam je potřeba. Tam se nafouká do obrovských kup a nakonec rozjezdí rolbou.

Výhoda přesně načasovaného začátku ale něco stojí, celé zařízení vyšlo asi na 50 milionů korun a náklady na výrobu sněhu jsou dvojnásobné než u toho klasického.



Přečtěte si
-bello-
13. 11. 2016 • 15:15

Když není okolo sníh a nejiskří ani na zemi ani na stromech, tak je to o ničem a cena ? Tak to by mi zhořklo, nemusí se mít všechno .A tohle je nic, než jako umělý kluziště jako u Stínadel, nebo na Čerňáku před obchoďákem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.