Do českých obchodů se již valí tuny polských jablek: Superlevná, ale nebezpečná! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Do českých obchodů se již valí tuny polských jablek: Superlevná, ale nebezpečná!

Fotografie
Fotografie (internal)

Čeští ovocnáři se bojí, že nás už v nejbližších dnech zavalí tuny levných polských jablek. Zákazníci ale mohou jásat. Podle některých odhadů by cena jablek mohla klesnou hluboko pod deset korun. Má to ale háček. Ta jablka mohou být nebezpečná.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden vystavil stopku ovoci a zelenině, mléčným výrobkům nebo masu z Evropské unie. Česko se tak může dočkat levnějších mléčných výrobků z Německa nebo ovoce z Polska.
Poláci dosud do Ruska posílali 750 tisíc tun jablek. „Budeme se je nyní snažit prodat u sousedů, hlavně v Německu a Česku,“ řekl polský ekonom Andrzej Cieslik. První kamiony už míří do českých obchodů. Potvrdil to i obchodní řetězec Globus. „Do vývoje cen ovoce a zeleniny se ruské sankce zásadně promítnou již tento týden. Cenově výhodnější produkty hlavně z Polska ovlivní ceny i ostatních dodavatelů,“ řekla jeho mluvčí.


Dosud podle šéfa Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka Poláci do Česka dováželi asi 30 tisíc tun jablek. Teď to může být i víc než desetinásobek.

Zakázané postřiky
Cenou podle Ludvíka čeští zemědělci našim sousedům nemohou konkurovat. Mají totiž těžší podmínky. A jablka a ostatní ovoce a zelenina musí splnit přísnější podmínky.

„Normy jsou v Polsku měkčí třeba podkud jde o postřiky. Mohou tam používat látky, které jsou v Česku zakázány,“ řekl Ludvík. U nás se ale polská jablka prodávat mohou, i když třeba obsahují více chemie, než ta česká. Pokud tedy, byť hraničně, splňují české normy.

Inspekce v pozoru
„Kontrolujeme, zda jsou potraviny, jablka samozřejmě nevyjímaje, pěstovány, skladovány, přepravovány a prodávány v souladu s požadavky právních předpisů platných v ČR, zda jsou bezpečné a vyhovují jakostním požadavkům,“ řekl Aha! mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Radoslav Pospíchal.


Sousedovic jablíčka v číslech
*Polsko je největším producentem jablek v Evropě (3 mil. tun ročně)
*Více než třetinu produkce vyváží
*Do Ruska loni směřovalo 750 tisíc tun jablek (to Češi snědí za pět let)
*Letos je navíc velmi bohatá úroda

Levnější sýry i maso
Nejen jablka ale mohou zaplavit Česko. Podle Potravinářské komory můžeme očekávat například velké množství mléčných výrobků z Německa, sýrů a zeleniny z Holandska či sýrů a masa ze Slovenska. Potraviny by měly prý v průměru zlevnit až o 15 procent.

Ministr Jurečka: Kontroly už začaly!
Inspektoři už podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (33, KDU-ČSL) začali s kontrolami dovážených potravin. „Sledují zboží z Polska a nejen z něj. Kontrolory zajímá hlavně dodržování kvality, jaká je požadována na českém trhu, ale také například správné označování výrobků,“ řekl Aha! ministr. Kontroly se týkají jak zpracovatelů, kteří odebírají polotovary, tak maloobchodu.

Autor:  ex,vlb

Přečtěte si
dajana
15. 11. 2014 • 00:48

Ta jablka již prodává JIP za 9.90 Kč a měla jsem také strach,ale na štrúdl jsem je koupila a jsou krásně veliké , voní a jsou šťavnaté a dobré.Minule jsem v Globusu koupila kedlubny ,bůh ví odkud a smrděly i chutnaly samou chemii a hnojivem.Byl to hnus!!!!!!Tak mě neříkejte,že se vše kontroluje a dbá se na naše normy.Myslím,že se naše obchodní řetězce hlavu nelámou s tím,co nám draze předhodí.

prroud
15. 8. 2014 • 23:21

Ono to neni jen o kvalite,ale taky o podpore vlastni produkce,jinak se lehce muze stat ze zadna nebude,a az jednou prijde potreba ty vlastni..........zdechneme bez ni!

msml20
15. 8. 2014 • 20:39

Ale já si klidně české potraviny koupím když jsou dobré a cenově přijatelné. Třeba česnek si vezmu raději španělský než český a vyjma toho, že český se hůře loupe žádný rozdíl nepoznám. Nevěř tomu, že co je polské je kšunt a to naše bůhvíjaká kvalita.Velký rozdíl je mezi polskými potravinami co si koupím v Polsku a polskými, které se prodávají u nás.

prroud
15. 8. 2014 • 20:22

Kdyz nebudu mit na nase,nekoupim si zadny a zustanu aspon zdravejsi!

prroud
15. 8. 2014 • 20:21

Tvoje volba,dobrou chut!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.