Problémovou Jiráskovou trumfl jen jeden člověk: Kdo měl konflikt s Troškou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Problémovou Jiráskovou trumfl jen jeden člověk: Kdo měl konflikt s Troškou?

Režisér Troška si užil trable s jiřinou Jiráskovou i Helenou Růžičkovou.
Režisér Troška si užil trable s jiřinou Jiráskovou i Helenou Růžičkovou. (Foto: pro Aha! - Marek Hofman, Jiří Jaroušek, Ladislav Křivan, koláž Ahaonline.cz)

I tentokrát jsme pátrali po největších tajemstvích a pikantnostech, které provázela natáčení nejslavnějších českých letních komedií. Přestože se jedná o snímky, které se nesmazatelně zapsaly do české kinematografie a v televizích se pravidelně reprízují, některé vznikaly opravdu těžko a úspěch by od nich málokdo čekal.

Slunce, seno… (1983, 1989, 1991): Růžičková (†67) s Jiráskovou (†81)dělaly problémy!

•    Jiřina Jirásková v době natáčení prvního dílu měla od vedení Barrandovských studií zákaz natáčení. Troškovi se jí malou lstí podařilo obsadit. „Požádal jsem Laďku Kozderkovou o pomoc. Jako že ji obsadím, ale ona hned onemocní. Jen jako ale! Takže jsem pak volal panu řediteli ateliérů, že paní Kozderková onemocněla a že potřebuju náhradu. A paní Jirásková sedí s panem Podskalským deset kilometrů od Hoštic, kde mají chalupu.. Takže pan ředitel svolil, aby v něm hrála,“ uvedl Troška. Jirásková mu ale vděčná nebyla. „Před natáčením třetího dílů, ji štvalo, že měla jet na natáčení do Itálie. Dupla si, že je tam moc hork a kdesi cosi. Tak jsme jí vymysleli zlomeninu ruky a poslali tam místo ní její sestru, kterou hrála Jaroslava Hanušová,“ dodal Markov.


•    Uvažovalo se o natáčení čtvrtého dílu, ten ovšem nakonec zhatil rozkol mezi Helenou Růžičkovou a Zdeňkem Troškou. „Zdeněk se s ní nepohodl a říkal mi, že moc nechce, aby v tom hrála. Já mu řekl, že to není problém. Jenže Helena se to dozvěděla a udělala všechno pro to, aby se další díl netočil,“ uvedl scénárista všech tří filmů Petr Markov.




Přečtěte si
paracelsus
20. 8. 2014 • 09:40

To víš že jo, a právě proto bere Dejdar doteď všechno, včetně rolí u Magnuska v Bastardech apod.

dandova
20. 8. 2014 • 09:19

Byla by to natahovaná legrace, už třetí díl byl křečovitý.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.