Lenka Dusilová (38) o domácím porodu: Pěkně to schytala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lenka Dusilová (38) o domácím porodu: Pěkně to schytala!

Lenka Dusilová nesouhlasí s nepřátelským prostředím kolem domácích porodů v ČR.
Lenka Dusilová nesouhlasí s nepřátelským prostředím kolem domácích porodů v ČR. (Foto: Aha! - Martin Přibyl)

Malý Edward je na světě již tři měsíce a nyní se zpěvačka, oceněná letos Andělem, rozpovídala o podrobnostech narození syna, kterého nakonec odrodila sama doma. Neplánovala to stejně jako samotné těhotenství a totožnost otce je dodnes velkou neznámou. Přesto Lenka prozradila, že dítě bylo zplozeno ve skotském Edinburghu, což ji též inspirovalo ke jménu syna.

Rozhodnutí bylo neočekávané

Původně se v domácím prostředí rodit nechystala, ale události nabraly spád po svém. "Chtěla jsem samozřejmě rodit v porodnici za dohledu doktorů, jenže nakonec se porod neočekávaně rozjel tak rychle a dobře, že jsem se zcela intuitivně rozhodla doma. Až po porodu jsem zjistila, že je to v této zemi vlastně velkej androš, za kterej schytáš svý," prozradila Lenka Dusilová v rozhovoru pro časopis Reflex.


Buzerace v šestinedělí

Porod trval pět a půl hodiny a shodou okolností byla přítomná i maminka zpěvačky, která na ni zčásti dohlížela, zčásti se modlila ve vedlejším pokoji. Vše dopadlo dobře, ale posléze přišla deziluze v podobě nešťastného přístupu systému i okolí. Lenka narazila na negativní reakce některých pediatrů či nestandardní požadavky na matrice. "Zjišťuju, jak nepřátelská je nálada v naší zemi vůči přirozenému porodu v domácím prostředí. Ty konfrontace a buzerace jsou v šestinedělí dost nepříjemné a nemyslím si, že je to tak v pořádku," kritizuje zavedená schémata zpěvačka.
Nikoho nenavádím!

Samotný porod vnímá Lenka Dusilová velice kladně. "Vážně silný zážitek. Že jsem to zvládla, bez jakékoli drogy, že ženská má - je-li s dítětem v pořádku - schopnost rodit sama, bez zásahu...Je to síla. To že o tom mluvím ale neznamená, že navádím ostatní, ať rodí doma. Ani náhodou. Za takový rozhodnutí si neseme každá svou zodpovědnost se všemi následky. Nesu zodpovědnost za sebe a své dítě," říká rozhodně. Na tom něco bude a my jí i Edwardovi přejeme mnoho zdraví a štěstí!



Autor:  moc

Přečtěte si
gabcakovamatinka
24. 9. 2014 • 22:36

Ani v zahraničí ,,nerodí sami,,. V Anglii si zaplatí certifikovanou porodní bábu, která pomáhá při domácím porodu, má základní vybavení (i kyslík) a samozřejmě v případě jakékoliv nejasnosti, komplikace se bud to radí s další porodní sestrou po telefonu nebo odporučí jít do nemocnice. Profesionálka nic nepodceňuje jen za cenu aby se dítě narodilo doma a ne ve špitále. Takže moc si to neumím představit jak ,,rodila sama,, bez pomoci, i když je porod doma tak být na to ,,sama,, je nezodpovědné. Ale je to krásnej klučina.

soltero1
25. 7. 2014 • 10:49

To je teda vážně ulet, otázka je, zda si to pleskaci nevymyslel i...

janyna
24. 7. 2014 • 17:20

Divím se, že její maminka místo modlení nezavolala doktora. Asi bude taky mimo.

anezat
24. 7. 2014 • 17:11

To ano, ale ono to někdy může umřít i v děloze, takže to tak jednoznačné není. Jinak souhlas ve všem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.